Aidsconferentie omarmt microbiciden

15-08-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

 

Microbiciden zijn virusdodende stoffen die, verwerkt in een gel of ring, in de vagina kunnen worden ingebracht. Een vrouw kan zich op die manier zelf beschermen tegen HIV en is niet afhankelijk van de welwillendheid van de man.

Juist daarom zijn veel onderzoekers en politici enthousiast over deze vorm van aidspreventie. Bill Gates, die miljarden besteedt aan aidsbestrijding, heeft maandag verklaard dat hij prioriteit geeft aan middelen als microbiciden.

Dat het desondanks nog jaren zal duren voordat er middelen beschikbaar komen, is onvermijdelijk. 'Het ontwikkelen kost nou eenmaal veel tijd', zegt Gobin. 'Met de ontwikkeling van microbiciden is begonnen omdat het onderzoek naar vaccins teleurstellend is. Microbiciden zouden hopelijk sneller beschikbaar komen.'

Veel onderzoekers reageerden in eerste instantie afwachtend, maar nu is de stemming omgeslagen. Microbiciden worden algemeen als veelbelovend gezien, constateert Gobin.

De manier waarop het onderzoek naar de microbiciden wordt gedaan, noemt Gobin uitzonderlijk. 'Wat het International Partnership for Microbicides doet is echt bijzonder'. Dit partnerschap, afgekort IPM, moet de ontdekking, ontwikkeling en toegankelijkheid van microbiciden versnellen door de inspanningen van bedrijven en wetenschappers te bundelen. 

'De manier waarop farmaceutische bedrijven en wetenschappers samenwerken, zie je bij geen ander medicijn. Het IPM probeert bijvoorbeeld testgegevens en ongebruikte patenten van bedrijven te krijgen. Ze zoeken nu naar een combinatie van producten waarvan de ingrediënten al zijn getest.'

Meer geld nodig

Het IPM waarschuwt dat de investeringen in onderzoek, ontwikkeling en promotie moeten verdubbelen in de komende vijf jaar om op tijd een bruikbaar middel te hebben. 'Dat klopt', zegt Gobin, 'er is meer geld nodig, anders duurt het nog veel langer.' Nederland neemt volgens hem binnen Europa het voortouw in de financiering van onderzoek naar aids.

Geld is niet de enige oplossing, benadrukt Gobin. Er zijn bijvoorbeeld ethische dilemma's rond de tests, en veel tests moeten worden gedaan in landen waar de infrastructuur ontbreekt. Ook moet je bedenken hoe je de testpersonen opvangt en eventueel behandelt.

Op dit moment zijn vijf microbiciden in de laatste fase van ontwikkeling. Of een van deze middelen zo effectief is als gehoopt, is pas definitief te zeggen na de grootschalige tests op proefpersonen. Het Belgische bedrijf Tibotec is betrokken bij de ontwikkeling van een vaginale ring die, in combinatie met virusremmende middelen, beschermt tegen HIV. Deze ring kan worden gebruikt met of zonder anti-conceptie, waardoor vrouwen eventueel wel zwanger kunnen worden. Dat is een voordeel ten opzichte van het condoom.

 

Een aantal Nederlandse organisaties werkt aan aidsbestrijding. OneWorld vroeg enkele onder hen naar hun prioriteiten op dit gebied. Lees hier 'Aids, wie doet wat?'


In Trouw verscheen maandag 21 augustus een commentaar van Kathalijne Buitenweg (Europarlement Groen LInks) en Nada van Nie (presentatrice bij SBS6): 'Liever seksuele vrijheid dan gel tegen hiv'

 

 

Reacties