Achtergrond

Afrikaanse middenklasse in beeld

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Er is een kloof in de beeldvorming vindt de Franse fotograaf Philippe Sibely. “Afrikanen zien het Westen alleen via Hollywoodproducties waarin knappe acteurs de goeden spelen die het altijd van de slechten winnen. Tegelijkertijd krijgen mensen in het Westen alleen maar ellende uit Afrika te zien. Onder commerciële druk maken fotografen kunstzinnige plaatjes van verschrikkelijke situaties als hongersnoden en burgeroorlogen. Vervolgens vergapen galeriebezoekers zich nippend aan een glaasje champagne aan deze foto’s van vaak naamloze mensen.” 

Manal, klein
Bekijk de fotoserie

 

Geen anoniempjesMet zijn project ‘The Other Africa‘ wil Sibely de kloof in de beeldvorming dichten. “Mede dankzij investeringen van landen als China, India, Brazilië en Rusland in de infrastructuur, het onderwijs en de gezondheidszorg groeit in Afrika de middenklasse.” Die opkomende middenklasse laat Sibely zien door middel van foto’s van Afrika’s werkende klasse, steden en Afrikaanse dj’s. “Ik maak geen anonieme beelden maar portretteer alleen mensen met hun toestemming.” 

 

 

 

De jongste cijfers van de African Development Bank onderstrepen het verhaal van Sibely. Een op de drie Afrikanen, zo’n 313 miljoen mensen, mogen zich nu tot de middenklasse rekenen. In 2000 waren dat er nog 196 miljoen. De Afrikaanse Jan Modaal is echter niet te vergelijken met zijn Nederlandse evenknie. Om tot de middenklasse te behoren moet je volgens de African Development Bank dagelijks 2 tot 20 dollar spenderen. 21 procent van de middengroep verdient genoeg om 2 tot 4 dollar per dag uit te geven. 

 

 

Autoverkoop
De welvaart is weliswaar nog steeds scheef verdeeld in Afrika maar toch geven de cijfers van de Afrikaanse ontwikkelingsbank weer dat meer mensen het beter krijgen. Dat er meer geconsumeerd wordt is volgens de African Development Bank goed te zien in de verkoopcijfers van koelkasten, televisies, mobiele telefoons en auto’s. Alleen al in Ghana is het aantal auto- en motorbezitters de afgelopen vijf jaar met 81 procent gegroeid. 

De foto’s van Sibely maken momenteel met dank aan sponsoren als KLM-Air France een tournee langs Afrikaanse steden. Het project is ook te volgen op Facebook. De website is ook in het Swahili en Arabisch en binnenkort ook in het Chinees beschikbaar. 

Foto boven: Antoine, tennisleraar op club Saoti in Libreville Gabon. Foto: Phillipe Sibely, The Other Africa.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons