Westerse experts gaan Keniaanse corruptie aanpakken

23-01-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De president van Kenia, Daniel arap Moi, hoopt via de hulp van de Britse experts in de gunst te komen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In 2000 schortte de financiële instelling zijn hulpprogramma aan Kenia op uit onvrede met Moi’s aanpak van de corruptie.

Kenia is met de maatregel van het IMF reeds tientallen miljoenen euro misgelopen. Het begrotingstekort loopt inmiddels aardig op.

De oppositie doet het initiatief van Moi af als een poging het IMF te misleiden. Ze denken dat de president het geld van het IMF nodig heeft om er zijn verkiezingscampagne mee te kunnen bekostigen. De verkiezingen horen volgens de Keniaanse grondwet uiterlijk eind dit jaar gehouden te worden.

‘Wat gaan de internationale experts ons voor nieuws vertellen?’ vraagt Musikari Kombo, voorzitter van de Keniaanse fractie van het Afrikaans Parlementair Netwerk tegen Corruptie. ‘Er ligt al een rapport van de parlementaire Commissie tegen de Corruptie. En ook de Keniaanse instelling tegen Corruptie (Kaca) heeft al een strategie geformuleerd om de corruptie aan te pakken.’

Kaca werd echter in 2000 door het Hooggerechtshof opgeheven omdat de instelling ongrondwettelijk zou zijn. De uitspraak was voor het IMF de aanleiding om de geldstromen aan Kenia op te schorten.

Kiraitu Murungi, lid van de oppositie en ‘schaduwprocureur-generaal’ van de Democratische Partij, denkt dat de politieke wil ontbreekt. ‘De belangrijkste zwendelaars zitten in de regering. Je vraagt de regering dus eigenlijk om zelfmoord te plegen. De enige manier om efficiënt de corruptie te bestrijden is om het regime te vervangen.’

Moi regeert Kenia al sinds 14 oktober 1978.

Scrol naar beneden voor de Corruption Perception Index 2001

Reacties