Werkloze Nepalezen trotseren oorlog in Irak voor goedbetaald werk

11-08-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

’Ze zeggen dat je in Irak drie keer zoveel betaald krijgt als in Koeweit,’ zegt Bishal Thapa (19), die bij een Pakistaans wervingsbureau in de rij staat te wachten op zijn beurt. ‘Waarom zou ik niet naar Irak gaan, het is in Nepal echt niet veiliger,’ zegt hij, verwijzend naar het maoïstische oproer in zijn land.

De maoïsten proberen sinds 1996 de monarchie omver te werpen en een communistische republiek te stichten in het Himalaya-koninkrijk. De revolutie heeft al meer dan tienduizend levens gekost en schrikt toeristen en buitenlandse investeerders af.

Duizenden jongeren zoals Bishal Thapa proberen in het Midden-Oosten en Oost-Azië een beter leven op te bouwen. Van de 500.000 Nepalezen die in het buitenland werken, werken er 350.000 in het Midden-Oosten. De rest werkt in Oost-Azië en Europa.

De Nepalezen werken veelal als bewaker, vrachtwagenchauffeur, timmerman of handarbeider, blijkt uit cijfers van het ministerie van Arbeid. Volgens wervingsbureaus zijn inmiddels 17.000 Nepalezen naar Irak vertrokken, terwijl er nog 35.000 gegadigden wachten op een baan in Irak. Zo'n 30.000 van hen zijn gestrand in Mumbai, India. Ongeveer 5.000 anderen wachten op toestemming van de Nepalese regering.

Vermoord De instabiliteit in Irak schrikt de Nepalezen niet af. De afgelopen maanden werden er tientallen buitenlanders ontvoerd, onder wie veel vrachtwagenchauffeurs die materialen leveren aan de Amerikaanse troepen. Sommigen van hen zijn vermoord, enkele anderen werden uiteindelijk vrijgelaten.

Hoewel de Nepalese regering werken in Irak verboden heeft na de Amerikaanse inval in het land, werken toch veel Nepalezen bij constructiebedrijven in Irak. Particuliere wervingsbureaus in grote steden als Kathmandu en Biratnagar blijven bovendien clandestien werknemers naar Irak sturen, vaak via bedrijven in andere Golfstaten.

De Nepalese economie, of wat daarvan over is als gevolg van de maoïstische strijd, vaart wel bij de inkomsten van de werknemers in het buitenland. Zij brengen meer binnen dan de export en toeristenindustrie bij elkaar: zo'n 100 miljard roepies (1 miljard dollar). Dat is bijna evenveel als het jaarlijkse overheidsbudget in Nepal, dat 102,4 miljard roepies bedraagt (1,32 miljard dollar).

In Koeweit verdient een chauffeur gemiddeld 300 dollar per maand. In Irak kan iemand met hetzelfde werk drie keer zoveel verdienen. ‘Gevaarlijk is het overal,’ zegt de dertigjarige Tek Bahadur Esmail. ‘Dan kun je maar beter zorgen dat je ergens zit waar je ook nog geld verdient.’ Esmail moet zeven familieleden onderhouden en gaf 95.000 roepies (2.049 dollar) uit om -via Koeweit- naar Irak te kunnen.

color=red>

Reacties