Werk van vermaarde Deense milieu-expert ‘niet-wetenschappelijk’

27-08-2003
Door: OneWorld Redactie

Het panel van vijf academici was door de Deense overheid in het leven geroepen om rapporten van het instituut dat wordt geleid door Lomborg, te evalueren. Vorig jaar had een prestigieus wetenschappelijk comité de Deen al beschuldigd van ‘wetenschappelijke leugens’.

‘Het panel moet concluderen dat geen van de rapporten wetenschappelijk werk zijn of methoden heeft gebruikt in de traditionele wetenschappelijke zin,’ meldt de evaluatie van het panel.

Lomborg, een voormalig Greenpeace-aanhanger, werd in maart van vorig jaar benoemd tot hoofd van het onafhankelijke Instituut voor Evaluatie van het Milieu. Dit is een adviesorgaan van de Deense regering. Lomborg was onder meer aangenomen vanwege zijn smaakmakende boek dat wereldwijd de aandacht trok. Daarin concludeert hij dat het wel meevalt met het broeikaseffect, dat berichten over overbevolking en ontbossing sterk overdreven zijn en dat de rivieren en oceanen schoner zijn dan de milieubeweging beweert.

De centrum-rechtse Deense regering heeft laten weten de evaluatie van het panel te bestuderen. De oppositie wil dat de deuren van het instituut definitief dicht gaan.

Site van Björn Lomborg
Anti-Lomborg site

Reacties