Wereldzadenbank in Spitsbergen

20-06-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: Wereldomroep

Een Scandinavische delegatie legde maandag aan het begin van de bouw symbolisch een buisje met zaden bij de plek waar de kluis zal komen. Het is een initiatief van de internationale organisatie Global Crop Diversity Trust, en wordt financieel gesteund door Noorwegen. Overigens blijven alle zaden wel eigendom van het land dat ze heeft gedoneerd.

Voedsel

De zadenbank op Spitsbergen maakt deel uit van een wereldwijde strategie om de voedselvoorziening veilig te stellen. De zaden zijn afkomstig van planten die kunnen worden gegeten, zoals aardappelen, tarwe, rijst en groenten. Maar ook zeldzamere soorten worden bewaard.

De zadenbank zal worden geplaatst in een betonnen ruimte in een berg, op zo'n duizend kilometer afstand van de Noordpool. De kluis komt 70 meter diep te liggen en wordt afgeschermd met stalen deuren, die ook van afstand kunnen worden bediend.

Houdbaar

De temperatuur in de kluis zal rond de -18 graden Celsius liggen, waardoor de zaden tenminste enkele decennia lang houdbaar blijven. Volgens Bert Visser, directeur van het Centrum Genetische Bronnen Nederland, kunnen sommige soorten veel langer worden bewaard. 'We weten van granen dat je ze gemakkelijk honderd jaar kan bewaren. Ik zeg overigens wel 'weten', maar het is een voorspelling op basis van de kennis die we nu hebben.'

Het koude klimaat van Spitsbergen komt dus wel van pas, want als eens de elektriciteit wegvalt dan zullen de zaden die waterdicht zijn verpakt, nog lange tijd te gebruiken zijn. Visser: 'Je kunt je voorstellen dat als de stroom uitvalt in de tropen, je meteen een probleem hebt, omdat de zaden dan ontdooien en de levenskracht verloren gaat, terwijl dat in Spitsbergen niet het geval is."

De kou was overigens niet de enige reden om voor deze locatie te kiezen. Visser: 'Het is ook een heel veilige plek. De kans is klein dat er hier nog eens een politiek conflict uitbreekt.'

Natuurramp

Veel landen, waaronder Nederland, hebben al een zadenbank, maar die is vooral gericht op eigen gebruik. Ze slaan bijvoorbeeld vaak dezelfde zadensoorten op. Bovendien bestaat het gevaar dat zo'n land wordt getroffen door een natuurramp of dat er een oorlog uitbreekt, waardoor de hele zadencollectie verloren gaat. In dit soort noodgevallen kan men vanaf volgend jaar, als de 'internationale' zadenbank klaar is, altijd terugvallen op Spitsbergen.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de Wereldomroep. Daar is ook een interview te beluisteren met Bert Visser, directeur van het Centrum voor genetische bronnen.

Centrum voor genetische bronnen

Reacties