De zoektocht naar zijn moeder leidde tot een stichting in Sri Lanka

Nimal Samantha van Oort (34) is oprichter van de NONA Foundation, die zich inzet voor jonge vrouwen in Sri Lanka die slachtoffer zijn van seksueel geweld. NONA boekt succes, maar had ook tegenslagen. “Ik moest mijn eigen zus ontslaan.”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
In het dagelijks leven is hij zelfstandig belastingadviseur. Hij doet dat advieswerk hoofdzakelijk om de kost te verdienen en verder zo vrij mogelijk te zijn. Want zijn hart ligt in Sri Lanka, bij de meisjes die slachtoffer zijn van seksueel misbruik en die geen kans meer zien hun leven op te bouwen.

“Ik ben uit Sri Lanka geadopteerd”, vertelt Nimal. “Toen ik op zoek ging naar mijn biologische moeder, kwam ik erachter dat ze een verschrikkelijk leven heeft gehad. Ze raakte door een verkrachting zwanger van mij en mijn tweelingbroer. Ze overleed al op 21-jarige leeftijd.” Wel vond Nimal in Sri Lanka zijn halfzusje; ook zij was geboren uit een verkrachting.

Zelfredzaam

Die ontdekking veroorzaakte een ommekeer in het leven van de Brabander: hij besloot in actie te komen. “Mijn moeder kon ik niet meer redden, maar meisjes die in vergelijkbare situaties zitten wel.” Hij richtte de NONA Foundation op. “Deze meisjes maken de meest afschuwelijke dingen mee. Als ze na een verkrachting zwanger zijn, worden ze uit schaamte verstoten door hun familie. Ze hebben vaak weinig scholing gehad en zijn te jong om zichzelf te kunnen redden. En als ze geholpen worden, moeten ze daar ook nog eens erg dankbaar voor zijn. Ik pak het anders aan. Ik zie deze vrouwen als gelijken. Met onze stichting helpen we ze zelfredzaam te worden.”

Educatie is daarbij cruciaal. Er zijn inmiddels meerdere projecten opgezet waarbij vrouwen een opleiding volgen. “Zo is er een centrum waar vrouwen alles leren over visagie. NONA werkt daarbij nauw samen met de kinderbescherming in Sri Lanka. Zij zorgen voor de opvang van de vrouwen en wij leveren lesmaterialen en betalen de docenten.”

Dieptepunt

Afgelopen jaar was voor Nimal een persoonlijk dieptepunt. De relatie met zijn halfzus in Sri Lanka ontspoorde. “In 2004 heb ik haar leren kennen. Dat was het mooiste moment van mijn leven. We hebben een goede band opgebouwd en belden elkaar dagelijks.” In 2013 kon ze een opleiding volgen, waarna ze voor NONA ging werken. Maar gaandeweg veranderde haar gedrag. “Als zus van de voorzitter voelde ze zich de baas en mat zichzelf privileges aan. Ik vind het belangrijk om iedereen als gelijke te behandelen. We werken allemaal hard, niemand is verheven boven de rest.” Nimal moest zijn zus uiteindelijk ontslaan. Sindsdien wil ze geen contact meer met hem. “Zo jammer, ik heb er veel verdriet van. Van meet af aan heb ik alles met haar gedeeld. Mensen waarschuwden al dat je iedereen in een organisatie kunt ontslaan, behalve je familie. Maar ik had geen andere keus .”

Mensen waarschuwden al dat je iedereen in een organisatie kunt ontslaan, behalve je familie

Sindsdien let Nimal extra op dat mensen die voor NONA werken, zich verre houden van corruptie en vriendjespolitiek. Nimal: “Mijn visie is: je kunt goed opgeleide mensen niet leren betrouwbaar en integer te zijn, maar je kunt betrouwbare en integere mensen wel goed opleiden en tot een professional maken. Daarom steek ik veel tijd in het vinden van de juiste mensen.”

Driekwart netwerk kwijt

Nimal heeft een groot netwerk opgebouwd en heeft zowel in Nederland als in Sri Lanka nauw contact met politici en de kinderbescherming. Maar zo’n netwerk is niet altijd stabiel: “Na de presidentsverkiezingen in 2015 werd zowat iedereen op politieke posten vervangen. Was ik ineens 70 procent van mijn netwerk kwijt. Ook kwam er een nieuw hoofd van de Kinderbescherming in de regio waar wij werken. Hij vond educatie overbodig, zodat ons ontwikkelingsproject in één tehuis nu stilligt. Afgelopen maand heb ik met de minister van Vrouwenzaken gesproken om daar een oplossing voor te vinden.”

Onthoofd

Een andere klap was het verhaal van de 24-jarige Rizana Nafeek. Zij was door haar ouders op 17-jarige leeftijd naar Saoedi-Arabië gestuurd om daar als huishoudster te werken. Ze werd opgepakt op verdenking van moord op de baby van het gezin. Nimal: “Ik zag een reportage over haar bij de BBC. Niemand bleek zich voor haar in te zetten, dus deed ik dat.

Niemand bleek zich voor haar in te zetten, dus deed ik dat

Ik heb geld ingezameld voor een advocaat, contact gezocht met Verhagen – de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken – en via de Amerikaanse ambassade druk uitgeoefend op de regering van Saoedi-Arabië. Ik heb zelfs contact gehad met Nelson Mandela over de kwestie. Helaas mocht niets baten. Aziaten hebben totaal geen rechten in dit land. Rizana was kansloos en werd onthoofd. Ik heb sterke vermoedens dat ze misbruikt werd, want haar familie kreeg niet eens haar lichaam terug. Dat werd verbrand. Het voelde alsof ik persoonlijk had gefaald. Later heb ik gelukkig nog wel haar ouders kunnen ontmoeten. Die waren dankbaar voor mijn inzet.”

Nimal weet dat hij lang niet iedereen kan helpen, en dat Sri Lanka nog een lange weg heeft te gaan op het gebied van vrouwenrechten. “Misbruik van vrouwen wordt vaak verzwegen en ouders verstoten hun kinderen. Onbegrijpelijk, maar het is de realiteit. Dat veranderen kost heel veel tijd. We moeten over dit onderwerp blijven praten. Soms word ik er moedeloos van. Maar als ik dan uiteindelijk één van die meisjes gelukkig zie worden, weet ik weer zeker: hier doe ik het voor!”

De volgende stap van de NONA Foundation is het oprichten van een centrum in Sri Lanka waar misbruikte vrouwen een veilige plek hebben en een opleiding krijgen om zelfredzaam te worden. De grond is al gekocht. NONA kreeg hiervoor een bijdrage van Wilde Ganzen. Lees in dit artikel hoe je zelf in aanmerking komt voor financiering voor je project.

Way to Go: Hulp voor slachtoffers van seksueel geweld in Sri Lanka

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons