Vrijwilligers voor ontwikkelingswerk bovengemiddeld actief

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
We wisten het eigenlijk al: mensen die zich inzetten voor kleinschalige ontwikkelingsprojecten steken vaak enorm veel tijd in hun werk. Voor het eerst is onderzocht om hoeveel uren het gaat. Actieve vrijwilligers zijn zo’n 37 uur per maand voor hun organisatie in touw. Dat is veel meer dan het gemiddelde voor vrijwilligerswerk in Nederland. De…

We wisten het eigenlijk al: mensen die zich inzetten voor kleinschalige ontwikkelingsprojecten steken vaak enorm veel tijd in hun werk. Voor het eerst is onderzocht om hoeveel uren het gaat. Actieve vrijwilligers zijn zo’n 37 uur per maand voor hun organisatie in touw. Dat is veel meer dan het gemiddelde voor vrijwilligerswerk in Nederland.

De cijfers komen van NCDO en onderzoeksinstituut CIDIN aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het CIDIN ondervroeg 661 vrijwilligers van kleinschalige ontwikkelingsorganisaties hoeveel uur zij in hun werk steken, en waarom ze actief zijn. Gemiddeld steken de vrijwilligers 37 uur per maand in hun activiteiten. Uit het onderzoek Geven in Nederland weten we dat vrijwilligers in het algemeen zo’n 19 uur per maand actief zijn.

Mensen die zich inzetten voor kleinschalig ontwikkelingswerk zijn bijna dubbel zo actief dan de gemiddelde vrijwilliger in Nederland. Hun tijd gaat naar fondsenwerving, bestuurlijke taken en administratie. De onderlinge verschillen bleken echter groot. Sommigen waren er enkele uren per maand zoet met hun ontwikkelingsproject, voor anderen was het een fulltime job. De onderzoekers waren dan ook benieuwd naar de achtergronden van deze grote verschillen.

Vooral de oprichters van een kleinschalige ontwikkelingsorganisatie staken veel tijd in hun werk: gemiddeld 46 uur per maand, ruim tien uur per week. Een verklaring daarvoor is de voldoening die zij uit hun vrijwilligerswerk halen. En die voldoening heeft te maken met de zogenaamde ‘warme gloed’: je inzetten voor anderen geeft een fijn gevoel. Dat gevoel is groter wanneer je overtuigd bent dat je bijdrage daadwerkelijk een verschil maakt, en wanneer je je direct betrokken voelt bij de mensen voor wie je het doet. En dat laatste is vooral het geval bij mensen die reizen naar ontwikkelingslanden en daar directe contacten opdoen. Het bezoek aan een ontwikkelingsland maakt dus niet alleen dat je actief wordt in het kleinschalige ontwikkelingswerk, maar ook dat je meer uren in je vrijwilligerswerk steekt dan anderen.

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons