Vrijwillige verzekering alleen biedt geen soelaas voor patiënten in Afrika

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De route naar universele gezondheidszorg in Afrika loopt via financiële prikkels

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties zijn er duidelijk over: iedereen die het nodig heeft moet in 2030 gezondheidszorg van goede kwaliteit kunnen krijgen, zonder financiële drempels. Het goede nieuws: er zijn in Afrika veel vrijwillige zorgverzekeringen. Het slechte nieuws: daarmee wordt die doelstelling niet behaald.

Dat stelt gezondheidseconome Igna Bonfrer in haar proefschrift Evaluating health care financing reforms in Africa, waarop ze donderdag 11 juni 2015 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam promoveerde. Financiële prikkels voor zorgverleners bieden volgens haar meer soelaas dan deze zorgverzekeringen.De vrijwillige zorgverzekeringen – Afrika kent ze sinds tien jaar – moest de zorg beter en toegankelijker te maken voor de gehele bevolking. De overheid subsidieerde ze gretig, maar de resultaten bleven uit, constateert Bonfrer. Op de eerste plaats omdat relatief weinig mensen er gebruik van maken (33 procent in Nigeria, 40 procent in Ethiopië): ze zijn onbekend met het middel en vinden het vaak te duur.
Toch zijn er voor de groep verzekerden voordelen. Ze zijn meer noodzakelijke zorg gaan gebruiken en hoefden daarvoor minder uit eigen zak te betalen. Maar zij die zich niet verzekerden kregen juist minder zorg en betaalden daar relatief meer voor.

Financiële prikkels
Toch is het volgens de onderzoeker mogelijk dergelijke verzekeringen effectief te maken: door zorgverleners te belonen voor het verstrekken van kwalitatief goede zorg. Dat werkt bijvoorbeeld in Burundi, waar het pay-for-performance model wordt gehanteerd. Zorginstellingen kregen niet langer een vooraf vastgesteld budget maar werden achteraf betaald op basis van de hoeveelheid en kwaliteit van door hen geleverde zorg. Dat had een positief effect op de hoeveelheid geleverde zorg en op kwaliteitsindicatoren. Het duurzame ontwikkelingsdoel ‘goede gezondheidszorg voor iedereen’ kan pas werken, aldus de promovenda, als mensen worden beschermd tegen catastrofaal hoge zorguitgaven (zoals een zorgverzekering) in combinatie met het verbeteren van de kwaliteit van zorginstellingen (zoals pay-for-performance).

Reageren? Ga naar de community van MyWorld.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons