Voetballer Mata draagt 1 procent salaris af aan goed doel, wie volgt?

08-08-2017
Door: Redactie Werelddoeners
Bron: OneWorld
juan mata draagt 1 procent van salaris af
Juan Mata tijdens een bezoek aan India voor Worldstreetfootball. Foto: Still YouTube
Manchester United-speler Juan Mata staat 1 procent van zijn salaris af aan het goede doel Streetfootballworld. Hij roept anderen op om hetzelfde te doen. Gezien de hoeveelheid geld die er in de voetbalindustrie omgaat, betekent dat een flinke bijdrage aan ontwikkelingshulp.
Actueel – 

Het afgestane deel van zijn jaarsalaris, omgerekend zo'n 80.000 euro, gaat naar Streetfootballworld, een koepelorganisatie die meer dan 120 verschillende voetbalorganisaties wereldwijd ondersteunt. Door voetbal te gebruiken als verbindende sport, werkt de organisatie wereldwijd aan verschillende onderwerpen van HIV-Aids tot gendergelijkheid. Er zijn ook drie Nederlandse stichtingen aangesloten bij het netwerk: Johan Cruyff Foundation, Playable en Women Win.

De Spaanse middenvelder wil meer dan alleen een deel van zijn eigen salaris afstaan aan de wereldwijde organisatie. Hij is het gezicht van de campagne 'Common Goal', waarmee hij en Streetfoodballworld andere voetballers oproepen om ook één procent van hun salaris af te staan.

Er gaat veel geld om in voetbal, maar er hoort ook een sociale verantwoordelijkheid bij

Volgens Mata begint het met een team, een elftal. “Ik ben op zoek naar tien anderen, coaches, spelers, vrouwelijke voetballers, mensen van over de hele wereld: Afrika, Azië, Australië”, vertelt hij aan de Guardian. “Er gaat veel geld in voetbal om, maar er hoort ook een sociale verantwoordelijkheid bij.”

De focus ligt in eerste instantie vooral op de voetballers zelf, maar op lange termijn hoopt Mata dat uiteindelijk één procent van salarisuitgave van de gehele voetbalindustrie automatisch naar goede doelen gaat. Deloitte schat dat 1 procent van de inkomsten van alleen al de Europese voetbalindustrie al op 300 miljoen dollar (ongeveer 250 miljoen euro) ligt. Als Common Goal dit doel waar kan maken, betekent dat het volgende voor ontwikkelingsbudgetten:

Juan Mata: “Als het lukt om dit systematisch en gestructureerd waar te maken, kan voetbal veranderen in iets dat veel meer is dan ‘gewoon maar een sport’.”
 

Reacties