Veel kleinschalige hulporganisaties in Trouw top-50

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Voor de tweede keer publiceerde dagblad Trouw een Top 50 voor internationale goede doelen. Dat deed de krant in samenspraak met het Centraal Informatiepunt Goede Doelen en het Erasmus Centrum voor Strategische Filantropie. De lijst bevat opvallend veel hulpprojecten van kleinschalige vrijwilligersorganisaties. Kleinschalige ontwikkelingsorganisaties kunnen net zulke goede prestaties leveren dan professionals. Dat blijkt uit…

Voor de tweede keer publiceerde dagblad Trouw een Top 50 voor internationale goede doelen. Dat deed de krant in samenspraak met het Centraal Informatiepunt Goede Doelen en het Erasmus Centrum voor Strategische Filantropie. De lijst bevat opvallend veel hulpprojecten van kleinschalige vrijwilligersorganisaties.

Kleinschalige ontwikkelingsorganisaties kunnen net zulke goede prestaties leveren dan professionals. Dat blijkt uit Trouw Top 50 voor goede doelen, die vandaag werd gepubliceerd. De bron van deze hitlijst is de Goede Doelen Monitor van het CIGD, stichting Centraal Informatiepunt Goede Doelen. Het CIGD verzamelt informatie van duizenden goede doelen in Nederland. Door middel van vergelijkend onderzoek beoordeelt het CIGD bij welke goede doelen de kans het grootst is dat je gedoneerde euro doeltreffend wordt ingezet. Het onderzoek wordt gedaan door het Erasmus Centrum voor Strategische Filantropie. Het gaat om goede doelen die, aldus Trouw, ‘alles in zich hebben om effectief te zijn’. De onderzoekers letten daarbij op transparantie, organisatieniveau en activiteiten.

Een blik op de Top 50 laat zien dat niet alleen professionele organisaties hoog scoren. Integendeel zelfs. De top 10 bevat maar liefst zes namen van particuliere initiatieven: kleinschalige stichtingen, gerund door vrijwilligers, die hulpprojecten opzetten in ontwikkelingslanden. Koploper is Stichting Projecten Zuid-Afrika (SPZA) op de derde plaats. SPZA won vorige maand ook al de Transparant Prijs van PriceWaterhouseCoopers. Plekken zes tot en met negen worden eveneens ingenomen door particuliere initiatieven, respectievelijk Kinderhulp Bodhgaya, Burung Manyar, IMBA Nederland en Vrienden van Wi Oso. De eerste en tweede plaats worden bezet door Dark & Light Blind Care en Oxfam Novib.

Een kanttekening is op zijn plaats: de cijfers van het CIGD zijn gebaseerd op papier, verstrekt door de goede doelen zelf. CIGD deed dus geen eigen onderzoek naar de prestaties van goede doelen. Het gaat dan ook, zegt CIGD zelf, om de waarschijnlijkheid dat de goede doelen een maatschappelijke prestatie leveren. Eén ding is echter klip en klaar: die waarschijnlijkheid is bij kleinschalige initiatieven niet minder dan bij professionele ontwikkelingsorganisaties.

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons