Strengere beoordeling, verschuivende landenvoorkeur

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Een jaar geleden stopte het populaire subsidieprogramma voor Kleine Plaatselijke Activiteiten (KPA). NCDO voerde dit programma 16 jaar lang uit in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, met als doel om Nederlanders te betrekken bij ontwikkelingssamenwerking. In een recente onderzoek naar 16 jaar KPA blikt NCDO terug. Het onderzoek laat mooi zien hoe de…

Een jaar geleden stopte het populaire subsidieprogramma voor Kleine Plaatselijke Activiteiten (KPA). NCDO voerde dit programma 16 jaar lang uit in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, met als doel om Nederlanders te betrekken bij ontwikkelingssamenwerking. In een recente onderzoek naar 16 jaar KPA blikt NCDO terug.

Het onderzoek laat mooi zien hoe de relatie tussen subsidiegever en particuliere initiatieven in de loop van de tijd veranderde. De beoordeling van NCDO werd door de jaren heen veel strenger. In de beginjaren was NCDO nog ruimhartig voor organisaties die een projecten wilden starten. Zij werden net zo lang begeleid tot het projectplan positief werd beoordeeld. Dat leidde rond 2000 tot een forse groei van het aantal aanvragen. Na 2007 voerde NCDO een nieuw beoordelingssysteem in, en steeg het aantal afwijzingen fors.

Het onderzoek geeft ook een inkijkje in de verschuivende landenvoorkeur van kleine goede doelen. Die weerspiegelen deels de politieke ontwikkelingen in de wereld. Zo daalde het aantal aanvragen uit Oost-Europa sterk. Dat heeft te maken met de Europese eenwording en toetreden van landen als Roemenië tot de Europese Unie. Het aantal aanvragen uit Afrika steeg na 2000 juist , vooral uit Ghana en Zuid-Afrika. De groeiende populariteit van Zuid-Afrika heeft eveneens een politieke achtergrond: na de afschaffing van apartheid staat dit land meer open voor ondersteuning van kleine projecten. De landenlijst laat echter vooral zien welke landen populair zijn als vakantiebestemming. Ook valt op dat kleine goede doelen vooral actief zijn in stabiele ontwikkelingslanden, en nauwelijks in fragiele staten.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons