One to Share: Een nieuwe manier van doneren

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Doneren met een nog beter gevoel? Stichting One to Share wil geld geven persoonlijker en gemakkelijker maken en biedt een nieuwe methode aan voor giften. Oprichter Jorien Veenstra kwam in Sri Lanka in aanraking met een organisatie waar werknemers een deel van hun loon aan lokale projecten afstonden. “Dat heeft me enorm geraakt en geïnspireerd. In mijn ogen waren deze mensen relatief arm, maar toch gaven ze geld om hun omgeving te ondersteunen. De behoefte anderen te helpen leefde daar erg sterk. Ik vroeg me af ‘Waarom kan je in Nederland niet direct vanuit je salaris goede projecten steunen?’” 

One to Share

Stichting One to Share faciliteert contact tussen donateurs en projecten. Werknemers kunnen via een directe afdracht via de salarisadministratie automatisch 1% van hun netto-inkomen aan goede doelen doneren. Elk jaar kunnen donateurs opnieuw kiezen welke projecten ze willen steunen. Daarnaast kan de werkgever extra geld doneren en kunnen werknemers de projecten bijstaan met praktische hulp.

Meerwaarde van One to Share

Veenstra stelt dat veel mensen een steentje willen bijdragen, maar niet altijd weten hoe dat het beste kan. “Zelf was ik ontevreden over het gebrek aan binding dat ik voelde bij de grootschalige doelen die ik steunde. Daarbij wilde ik graag jaarlijks tussen verschillende goede doelen kunnen wisselen zonder administratieve rompslomp. Met onze aanpak spelen we daar op in. We hopen met deze alternatieve methode meerwaarde te bieden. Mensen worden blij wanneer ze op een persoonlijke manier geld doneren. Dat is de kracht van One to Share.”

Onze praktische en donateurgerichte benadering is nieuw

“Onze praktische benadering, waarbij de salarisadministratie betrokken wordt, is nieuw in Nederland,” aldus Veenstra. “Ook zijn we vernieuwend omdat we vanuit de donateur denken: binnen One to Sharestaat het betrekken van de donateur centraal. Via sociale media verspreiden we beeldmateriaal en oproepen van de projecten. Voor zowel de projecten als de werkgevers biedt onze aanpak ook voordelen. Onze kleinschalige projecten zijn minder tijd kwijt met het zoeken van particuliere donateurs, en werkgevers geven we een makkelijke manier om maatschappelijke belangen te steunen.”
De stichting biedt een scala van projecten waaruit donateurs elk jaar kunnen kiezen. “We hebben projecten in binnen- en buitenland, variërend van kinderopvang tot duurzaamheidsprojecten. Alle projecten dienen te voldoen aan bepaalde voorwaarden: ze moeten de ANBI-status hebben en dienen donateurs op een levendige manier op de hoogte te houden. We willen ons aanbod de komende jaren graag uitbreiden.”

Ontwikkelende organisatie

Meedoen aan One to share is de keuze van de werknemer, maar werkgevers moeten het doneren faciliteren. “Met een kleine verwerking in de software van de salarisadministratie kunnen we eenvoudig 1% overdragen. Momenteel zijn we volop bezig om meer organisaties te vinden die One to Share aan hun personeel willen aanbieden. Daar komen we graag mee in contact!”

Iedere 1% gaat 100% naar de projecten

“Via het netwerk van Stroom Nederlandkregen we uiteenlopende hulp, zoals ondersteuning voor onze website en brainstormsessies over de ontwikkelingen. One to Share groeit met stapjes. De komende jaren willen we meer aanbieden, zoals doneermogelijkheden voor zzp’ers. Met vier andere bestuursleden draag ik vrijwillig de zorg voor de stichting. De vaste lasten betalen we zelf, omdat we achter onze idealen staan. Iedere 1% komt dan ook 100% bij projecten.”
“We leren de projecten goed kennen doordat we in gesprek gaan, dus ik voel me verbonden bij alle projecten. Dat we kleinschalige projecten en betrokken donateurs met elkaar verbinden, geeft me positieve energie. Door onze deelnemers te vragen aan wat voor zaken ze graag bijdragen, komen we erachter wat er leeft. Zo merkten we dat veel donateurs een project omtrent vluchtelingen willen steunen. Zo kwamen we bij het interessante initiatief Newbees. Ook ben ik enthousiast over een ander recent goed doel, de Plastic Soup Foundation. Dat kleine deeltjes plastic ongezond zijn voor mens en natuur, mag gerust meer bekendheid krijgen. We zijn trots op onze groeiende organisatie en willen dat iedereen 1% van zijn of haar inkomen gaat delen. Of je het nu via ons doet of niet, we hopen dat goed doen een gewoonte wordt!”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons