Amsterdams ‘pay as you can’ café wint Omarmprijs 2016

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Bij het horen van het woord ‘armoede’ denk je waarschijnlijk niet direct aan je eigen land, stad of misschien zelfs eigen wijk. Maar, zo opent wethouder en juryvoorzitter Arjan Vliegenthart de uitreiking van de Omarmprijs: “één dag in het jaar, op wereldarmoededag, staan we er extra bij stil dat ook in een land als Nederland armoede helaas nog niet tot de geschiedenis hoort”. De Omarmprijs beloont bestaande initiatieven die kansen creëren voor ‘Amsterdammers met een krappe portemonnee’. De jury was het unaniem met elkaar eens, het GEEF Café van Judith Manshanden werd verkozen tot winnaar.

GEEF Cáfé

“GEEF is een restaurant voor iedereen. Of je nou wat meer, of wat minder te besteden hebt”, vertelt Manshanden over haar restaurant. Op de menukaart staan geen prijzen, want je mag – op basis van wat je kan missen – zelf bepalen wat je betaalt. “Wij vertrouwen erop dat iedereen geeft wat hij de maaltijd waard vindt” vertelde ze in een eerder interview met OneWorld. In de praktijk blijkt dit te werken, want het geld van gasten die iets meer geven wordt gebruikt om een ander, die het zelf niet kan betalen, een maaltijd te geven. Volgens Manshanden is armoede meer dan alleen maar honger. Er zijn ook mensen die ‘sociale armoede’ kennen, eenzaamheid. “Zij kunnen in ons restaurant komen helpen.” Daarnaast werkt GEEF ook nog eens met afgekeurde of overgebleven groenten, om voedselverspilling tegen te gaan. 

Iedereen wordt zonder label behandeld

Juryvoorzitter Vliegenthart legt uit waarom het GEEF Café de prijs verdient. “Wat we hier zo bijzonder aan vonden is hoe mensen in de watten gelegd worden. Het hele concept kijkt er niet naar om of je je eigen maaltijd hebt betaald of niet. Iedereen wordt zonder label behandeld." Manshanden krijgt een cheque van €5000,-. Daarmee wil ze misschien haar restaurant opknappen. Of, zo zegt ze, “omgerekend kunnen we hier 200 maaltijden voor weggeven, dat is helemaal mooi”.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons