MyWorld officieel in de lucht

17-01-2012
Door: MyWorld
Bron: OneWorld
Nieuws – 

MyWorld.nl is officieel gelanceerd. De twaalf partners van het platform gaven vanochtend het startschot in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Met een klik op een levensgrote muis openden zij officieel deze website. Daarmee is de eerste online community voor actieve wereldburgers een feit. 

Het nieuws was de lancering al vooruit gesneld. Dinsdagochtend berichtten De Volkskrant en het Nederlands Dagblad al uitgebreid over het initiatief. De Volkskrant doopte MyWorld  'het nieuwe Facebook voor particuliere hulp'. 

Voor een verzamelde menigte van journalisten en betrokkenen blikten initiatiefnemers NCDO en Partos terug op het ontstaan van MyWorld. Een jaar geleden sloten zij de handen ineen om een platform op te richten voor mensen die zich inzetten voor projecten in ontwikkelingslanden. Het idee voor MyWorld werd deels uit nood geboren, zegt Partos-directeur Alexander Kohnstamm.  "Er is een heleboel minder geld om deze initiatieven te ondersteunen. Tegelijkertijd is er een grote behoefte om kennis te delen, en om de passie die we allemaal voelen om te zetten in een een project dat werkelijk impact heeft." MyWorld.nl hoopt die behoefte te vervullen. Op de website kunnen mensen contacten leggen, informatie vinden en van elkaar leren. "Het is een 'coalition of the willing'", zei NCDO-directeur Frans van den Boom. "We hebben niet gewacht tot iedereen meedeed, maar we zijn gewoon begonnen. Iedereen die zich bij MyWorld wil aansluiten, is van harte welkom."   De animo lijkt groot: tijdens de testfase van MyWorld.nl sloten zich al ruim 250 deelnemers bij de community aan. Behalve Partos en NCDO wordt het initiatief ondersteund door Wilde Ganzen, Impulsis, Simavi, Aqua4All, PSO, Cordaid, Oxfam Novib en Partin. De lancering werd opgeluisterd door een podiumdiscussie over ontwikkelingshulp door kleinschalige initiatieven. Noa Lodeizen (Young in Prison), Ton van der Lee (auteur van Kinderen in Afrika), John den Blanken (Gered Gereedschap), Joep van Zijl (Cordaid) en Santo Deng (Diaspora Forum for Development)  gingen onder leiding van Ralf Bodelier in gesprek over het vertrouwen in ontwikkelingshulp en de band tussen kleinschalige initiatieven en grote organisaties. "We kunnen niet zonder kleinschalige initiatieven", zegt Joep van Zijl van Cordaid. "Uiteindelijk heb je al die kleine organisaties nodig. Maar ze moeten wel verbonden zijn met bredere initiatieven. Anders zet het geen zoden aan de dijk." Projecteleider ErnstJan Stroes van NCDO eindigde de lancering met een kort college over de werking en de mogelijkheden MyWorld. 'MyWorld is er voor jullie", besloot Stroes. "We staan nu aan het begin. Ik hoop dat we over een jaar met zijn allen een succesvolle en levendige community hebben opgebouwd."  foto's: Rebke Klokke

Reacties