Mannenzaak

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Redactioneel MyWorld magazine december 2014. Door Mirjam Vossen  De Nederlandse ambassadeur voor vrouwenzaken in ontwikkelingslanden is een man. Hij heet Lambert Grijns voert hartstochtelijk strijd tegen moedersterfte, meisjeshuwelijken en seksueel geweld. Sommige vrouwen vinden dat maar niets, zo’n man die vrouwenkwesties bepleit. Tijdens het MyWorld Event kreeg Grijns dan ook een sneer van een jonge…

myworld lambert1Redactioneel MyWorld magazine december 2014. Door Mirjam Vossen 

De Nederlandse ambassadeur voor vrouwenzaken in ontwikkelingslanden is een man. Hij heet Lambert Grijns voert hartstochtelijk strijd tegen moedersterfte, meisjeshuwelijken en seksueel geweld. Sommige vrouwen vinden dat maar niets, zo’n man die vrouwenkwesties bepleit. Tijdens het MyWorld Event kreeg Grijns dan ook een sneer van een jonge vrouw in het publiek. “Konden ze bij Buitenlandse Zaken soms geen vrouw vinden?” beet ze hem toe.

Ze had een punt: vrouwen moeten opkomen voor vrouwenzaken, arbeiders voor arbeidersrechten, enzovoorts. Onderdrukte groepen moet zelf hun rechten bevechten. Maar hebben ze ook het alleenrecht op die strijd? Grijns vond van niet: juist als man kan hij iets voor vrouwen betekenen. Het zijn immers mannen van vijftig die met een meisje van veertien trouwen. Het zijn mannen die vrouwen mishandelen. En zij luisteren wellicht beter naar andere mannen.

Zo’n mannelijk rolmodel hoeft trouwens niet uit Nederland te komen. Grijns bezocht een school in Oeganda waar meisjes veel lessen missen: ze blijven thuis tijdens de menstruatie omdat ze geen maandverband hebben. De school zette daarop leerlingen, ook jongens, achter naaimachines om uitwasbare katoenen lapjes te stikken. Drijvende kracht achter dit initiatief was het schoolhoofd, een grote forse man. Toen de lapjes klaar waren, demonstreerde hij met hulp van een grote onderbroek hoe je ze moest gebruiken. Zijn mannelijk enthousiasme hielp om het project bij iedereen geaccepteerd te krijgen.

Ook in deze MyWorld praten mannelijke rolmodellen over vrouwenzaken. Het is trouwens de laatste keer dat MyWorld in deze vorm verschijnt. Vanaf 2015 is het een vast katern in OneWorld. Tien keer per jaar, vier pagina’s per editie. Veel rubrieken gaan online verder, de journalistieke verhalen blijven in het blad.

Foto: het Oegandese schoolhoofd met een collega. Met dank aan Lambert Grijns

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons