Achtergrond

Legbank ontwikkelt app voor protheseklinieken in Colombia

Vorig jaar pitchten Thomas Vaassen en Merel Rumping hun idee voor een sociale onderneming aan Bill Gates. Hoe gaat het nu met ze? 

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Legbank maakt protheses voor mensen in lage-inkomenslanden, voorlopig alleen in Colombia. Merel, initiatiefnemer van LegBank, zag dat in dit land een groot aantal mensen een prothese nodig heeft. In Colombia verliezen veel mensen een (deel van een) been door een mijnongeluk.

Toekomstplan

De Majicast is, zoals je kunt lezen in dit eerdere interview, het instrument waarmee Legbank de prothese makkelijk en snel maakt. De stomp van de geamputeerde gaat in de koker van de Majicast, die er vervolgens een mal van maakt op basis waarvan de prothese geproduceerd kan worden. De eerste demonstraties waren vorig jaar met een handgemaakt prototype. De productie van de Majicast zelf wordt nu geautomatiseerd; dat scheelt tijd en geld. Van de automatisch geproduceerde exemplaren moet de eerste lichting eind dit jaar klaar zijn.

Legbank heeft gesprekken gehad met vijf klinieken in Colombia voor het gebruiken van hun product. “Met drie klinieken van deze vijf gaan we de eerste drie maanden van 2018 een pilot draaien. Daar gaan we ons de komende tijd op richten,” vertelt Merel.

Een ‘Theory of Change’

“Het is eigenlijk gek dat ik in de vorige interviews alleen heb gepraat over die Majicast. Onze sociale onderneming is zo veel meer dan dat.” Merel legt uit dat Legbank meer diensten gaat leveren aan startende klinieken. Zo willen ze zorgen dat prothesemakers zich vooral kunnen richten op het maken van de protheses en niet eindeloos verwikkeld raken in administratieve rompslomp.

Benieuwd naar de vorige updates? Lees ze hier 

Wij willen een compleet dienstpakket aanbieden aan prothesemakers die een kliniek opzetten

“Wij willen een compleet dienstpakket aanbieden aan prothesemakers die een kliniek opzetten. We geven advies over de machines waarmee ze kunnen starten en over hoe zij hun werkprotocollen conform de Colombiaanse regelgeving dienen op te zetten. Tevens willen we ze voorzien van een startkapitaal, maar hier moeten we nog financierders voor aantrekken.” Op dit moment heeft Legbank het kapitaal om één kliniek op te kunnen zetten. Waar komt dit geld vandaan? “Dat komt nog uit de één miljoen die wij van Google hebben gekregen.”

Lastig, maar ook leuk

Niet alles gaat over rozen bij een nieuwe organisatie. “De ontwikkeling van de Majicast was frustrerend,” aldus Merel. “Wij wilden graag een onderdeel ervan zelf ontwerpen en ontwikkelen, maar dit bleek onuitvoerbaar. Het was te moeilijk om zelf te doen en was tijdrovend.” Uiteindelijk moest Legbank de productie van dit onderdeel toch uitbesteden. “Achteraf gezien hadden we dit al in november moeten doen, in plaats van maart. Nu wordt de Majicast 100 euro duurder, dat vind ik vervelend.”

Legbank heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan een app voor de startende protheseklinieken. Merel is hier het meest trots op. “In Colombia moeten klinieken handmatig een tiental formulieren invullen over hun patiënten, veelal met dezelfde vragen. Wij hebben nu een app ontwikkeld waarin ze alle informatie kunnen zetten die de overheid nodig heeft, zodat ze het maar één keer hoeven in te vullen. Daar kan je een foto inzetten, filmpjes van hoe de patiënt loopt, et cetera. Dit scheelt ze uiteindelijk veel tijd en moeite.”

“We zijn een maand bezig geweest met het bouwen aan de app en hij had maar een paar tekortkomingen in de eerste test. In september gaat de definitieve versie de lucht in en gaan we ermee testen in Colombia.” Net als Thomas benadrukt Merel het belang van een nauwe samenwerking met de doelgroep om LegBank tot een succes te maken. “Omdat we tijdens de conceptontwikkeling, het ontwerp en de prototypen van de app uitvoerig contact hebben met prothesemakers, weten we dat we een dienst ontwikkelen die voldoet aan hun wensen.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons