Mohamad (16) bouwde een school in een vluchtelingenkamp

Mohamad al Jounde ontving gisteren de Internationale Kindervredesprijs voor het bouwen van een school in een Libanees vluchtelingenkamp. “Ik maakte een veilige plek voor de kinderen, omdat ik die zelf nooit heb gehad.”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Geen onderwijs

Mohamad werd 16 jaar geleden geboren in Syrië, waar hij een rustige en gelukkige jeugd had. Toen de situatie in het land te gevaarlijk werd, vluchtte hij samen met zijn familie naar Libanon. “In het begin vond ik het vooral heel leuk, omdat ik altijd al wilde reizen. Maar toen ik eenmaal in Libanon was, kwam ik erachter dat ik heel veel dingen niet meer kon. Alles was verdwenen.” Wat Mohamad vooral miste was een school. Na twee jaar zonder onderwijs in het vluchtelingenkamp gewoond te hebben, besloten hij en zijn familie er daarom zelf een te bouwen. Hij gaf de jongere kinderen zelf les in wiskunde en Engels en deelde met wie het maar wilde zijn passie voor fotografie.

Ontvangst Kindervredesprijs

“Ik wist niet meer wie ik was, voordat ik met de kinderen daar had gewerkt”, vertelt Mohamad nadat hij de prijs in ontvangst neemt. Zijn familie zit ook in de zaal. “Ik had afscheid moeten nemen van mijn leven zoals het was.” Zijn moeder begint te huilen. “Een school bouwen is niet genoeg om al deze kinderen het recht op onderwijs te geven”, gaat hij verder. “Ik wil een oplossing voor alle kinderen, maar dat kan ik niet alleen. We moeten onze kracht bundelen.”

Als je jezelf in een positie bevindt waarin je iets kan doen, doe het dan. We hebben je nodig.

Wereldwijd zijn er 59 miljoen kinderen die niet naar school kunnen. 28 miljoen kinderen zijn op de vlucht voor geweld. Prins Ali bin al-Hussein van Jordanië bedankt KidsRights. “Jullie doen erg belangrijk werk. Er zijn veel getraumatiseerde kinderen in gebieden zoals Syrië, Palestina en Irak. Deze kinderen zijn hun identiteit verloren. Geen enkele vluchteling kiest ervoor om zijn eigen land te verlaten.” Zelf geeft hij kinderen op vluchtelingenkampen in zijn eigen land voetbaltrainingen. “Actie is cruciaal. Kinderen kunnen niet opgroeien in zo’n omgeving. We moeten de verandering zijn die we willen zien.”

Toekomst

Mohamad krijgt van KidsRight 100.000 euro om te investeren in zijn doel. Het geld gaat rechtstreeks naar organisaties die investeren in onderwijs in vluchtelingenkampen. Zelf wil hij in de toekomst verder gaan met het verbeteren van het onderwijs. Maar voor nu wil hij vooral in de vluchtelingenkampen een plek bieden waar ze zich fijn voelen. Voor kinderen die zelf ook willen opkomen voor hun rechten heeft hij een advies: “Wees niet afhankelijk van anderen en deel jouw boodschap. Als je jezelf in een positie bevindt waarin je iets kan doen, doe het dan. We hebben je nodig. Wij zijn de nieuwe generatie.”
De Internationale Kindervredesprijs, die gisteren in de Ridderzaal voor de dertiende keer werd uitgereikt, is een initiatief van Stichting KidsRights, die wereldwijd opkomt voor de rechten van kinderen. De prijs werd overhandigd door Nobelvredeslaureaat Malala Yousafzai, die in 2013 zelf de Kindervredesprijs won. “Ik ben trots dat ik zijn werk mag ondersteunen en het is een eer om hem de Internationale Kindervredesprijs te overhandigen.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons