India wil geen honger meer

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Vijf kilo tarwe, rijst of gierst per maand tegen een betaalbare prijs. Dat belooft India 800 miljoen inwoners met de Food Security Bill. “Geen kind zal meer met honger gaan slapen.” Ondanks de grote economische groei van de afgelopen decennia telt India een kwart van alle ondervoede mensen ter wereld. 43 procent van alle kinderen…

IndiaVoeding_OMVijf kilo tarwe, rijst of gierst per maand tegen een betaalbare prijs. Dat belooft India 800 miljoen inwoners met de Food Security Bill. “Geen kind zal meer met honger gaan slapen.”

Ondanks de grote economische groei van de afgelopen decennia telt India een kwart van alle ondervoede mensen ter wereld. 43 procent van alle kinderen jonger dan vijf jaar is ondervoed en meer dan de helft van de zwangere vrouwen heeft een ijzertekort. De Indiase premier Manmohan Singh noemde de ondervoeding in zijn land begin dit jaar “een nationale schande”.

Op 20 augustus, de geboortedag van voormalig premier Rajiv Gandhi, lanceerde de congrespartij daarom een ambitieus voedselprogramma. Maandelijks moet tweederde van de Indiërs vijf kilo basisvoeding (tarwe, rijst, gierst) voor een betaalbare prijs kunnen kopen in speciale door de overheid georganiseerde winkels. Het plan betekent een verdubbeling van het huidige voedselprogramma dat 400 miljoen inwoners moet voorzien van betaalbaar voedsel. De jaarlijks kosten worden geraamd op circa 15 miljard euro. “Geen kind zal meer met honger gaan slapen”, beloofde congrespartij-voorzitter Sonia Ghandi.

Corruptie

Het plan is niet onomstreden, de oppositie vraagt zich af of het betaalbaar is, noemt het een verkiezingsstunt en waarschuwde voor afnemende investeringen in de landbouw. Maar de belangrijkste kritiek is dat het huidige voedselprogramma door corruptie al niet werkt. Michael Jensen directeur van het VN Wereldvoedselprogramma in India wees er op dat zo’n 40 tot 50 procent van de huidige voedselhulp niet bij de allerarmsten terecht komt.

Door corruptie en gebrek aan hygiëne wordt ook regelmatig bedorven of zelfs giftig voedsel uitgedeeld. In juli was er nog een groot voedselschandaal in Bihar, de armste en meest dichtbevolkte deelstaat. Meer dan twintig schoolkinderen in het dorp Mashrakh stierven door gif, waarschijnlijk een insecticide, in hun schoolmaaltijden. Ouders en dorpsbewoners protesteerden bij scholen en bekogelden het politiebureau met stenen (NOS op 3 maakte een reportage).

260 amendementen

Het parlement heeft 260 amendementen ingediend op de wet, maar de verwachting is dat deze voor het eind van de maand goedgekeurd zal worden. De vijf staten waar de congrespartij de meerderheid heeft, zullen het plan in ieder geval gaan uitvoeren. Drie staten, Delhi, Haryana en Uttarakhand, beginnen al in september.

 

Bronnen o.a. BBC news, New Scientist, Guardian

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons