Advertentie

Flag-Banner_B

Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

De Afrikaanse journalisten selecteerden in eigen land een aantal regio’s en keken binnen deze regio’s naar de meest voorkomende hulpprojecten. Zo onderzochten ze wederopbouwprojecten in Ivoorkust en boomplant projecten in Kameroen. Zij constateerden dat de opbrengsten van die projecten vaak niet of nauwelijks te vinden zijn en dat deze projecten vaak worden uitgevoerd door ambtenaren en familieleden waardoor zij inkomsten genereren.

Illegale kap

Een voorbeeld uit het artikel dat de scheve impact van de hulpprojecten illustreert is een milljarden project in Maluku in de Democratische Republiek Congo. In plaats van gemeenschappen die in de bossen wonen te beschermen, komt het geld van dit Wereldd Bank project terecht bij ambtenaren die aandelen hebben in grote houtkap bedrijven. Deze bedrijven krijgen het duurzaam geproduceerde hout toegewezen waardoor lokale mensen hun gemeenschappen moeten verlaten en aangewezen zijn op de houthandel in illegaal gekapt hout. “Zowel het bos als degenen die hier woonden zijn slechter af door die hulp” aldus Irène Wabiwa, bos campagne manager bij Greenpeace Afrika.

Lees het artikel van de Afrikaanse journalisten in ZAM.

670

Wayra is een sociaalpsycholoog gespecialiseerd in houding en gedragsverandering rond diverse ontwikkelingsonderwerpen (SRGR, …
Profielpagina

Advertentie

Rectangle-Banner_B

Advertentie

WeDo2030