Hivos geeft ‘digitale noodhulp’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Een handleiding voor de digitale activist,  veilige ‘wegen’ op internet en niet geregistreerde laptops. Daaraan moeten we denken bij digitale noodhulp voor internetactivisten. Hivos heeft de komende jaren 2.6 miljoen euro beschikbaar voor deze noodhulp. Bloggers en cyberactivisten spelen een steeds belangrijkere rol in opstanden en protesten tegen autoritaire regimes. Internetverbindingen zijn onmisbaar geworden voor…

Een handleiding voor de digitale activist,  veilige ‘wegen’ op internet en niet geregistreerde laptops. Daaraan moeten we denken bij digitale noodhulp voor internetactivisten. Hivos heeft de komende jaren 2.6 miljoen euro beschikbaar voor deze noodhulp.

Bloggers en cyberactivisten spelen een steeds belangrijkere rol in opstanden en protesten tegen autoritaire regimes. Internetverbindingen zijn onmisbaar geworden voor journalisten en mensenrechtenactivisten in bijvoorbeeld Egypte, Syrië, Bahrein, Oezbekistan, Rusland, Iran en Mexico. Maar toegang krijgen tot internet is vaak lastig en gevaarlijk. In Iran zijn internetcafés verplicht om surveillance camera’s op te hangen en in Egypte zijn duizenden bloggers opgepakt en voorgeleid voor het militaire gerechtshof.

Digital Defenders Partnership

Om er voor te zorgen dat activisten veilig informatie kunnen blijven zenden en uitwisselen, hebben Nederland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gezamenlijk 2,6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor ‘digitale noodhulp’. Ze richtten tijdens de Freedom Online conferentie (6&7 september 2012) in Nairobi, Kenia, het Digital Defenders Partnership (DDP) op, een fonds dat onder leiding van Hivos ‘digitale opstandelingen’ ondersteunt.

Eerste initiatieven bestaan uit het maken en verspreiden van een handleiding voor de moderne, digitale activist. Hoe kun je als blogger op het internet actief zijn zonder getraceerd te worden? Dit kan voor hen  letterlijk van levensbelang zijn. “Die mensen doen héél gevaarlijk werk”, zegt Roman Baatenburg de Jong, persvoorlichter van de DDP in OneWorld . “Als je in Syrië via het internet actievoert, kun je opgepakt en doodgemarteld worden.” Ook het opzetten van mesh networks staat op de actielijst. Dit zijn alternatieve internetverbindingen die kunnen worden gebruikt wanneer een regime het netwerk plat legt. Daarnaast biedt DDF steun aan organisaties die strijden voor de vrijlating van gearresteerde en/of veroordeelde activisten. Ook onderzoekt Hivos de effectiviteit van de verschillende vormen van digitale noodhulp.

ICT en ontwikkeling

ICT en media is een belangrijk thema binnen Hivos. “Nieuwe technologieën kunnen zorgen voor een verantwoordelijkere en transparantere overheid, snelle hulp bij rampen en meer inspraak van burgers”, schrijft de organisatie op haar website.  Fieke Jansen: “Met het DDP zorgt Hivos ervoor dat bloggers en activisten ongehinderd informatie kunnen blijven zenden en uitwisselen en dat zij uit de handen van de geheime diensten en digitale legers blijven. Vrijheid van meningsuiting is een fundamenteel aspect van succesvolle ontwikkeling.”

 

Meer informatie over het Digital Defenders Partnership.

Meer informatie over ICT en media-projecten van Hivos.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons