Historicus Coen van Galen maakt slavenregisters openbaar

‘Een unieke bron over de slavernijgeschiedenis.’ Zo noemt historicus Coen van Galen de slavenregisters van Suriname. Ze bestaan uit 43 reusachtige boeken met daarin 80.000 namen en beschrijven het leven van de tot slaafgemaakte mensen gedetailleerder dan waar dan ook ter wereld. “Je kunt ze één op één volgen, zien aan wie ze werden doorverkocht en wanneer ze bijvoorbeeld ziek werden”, zegt van Galen. Om dit te kunnen doen moet je echter meerdere boeken in Paramaribo doorspitten. En dat moet anders, vindt de historicus.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Van Galen wil de slavenregisters digitaliseren zodat ze toegankelijk worden voor iedereen. Hij is daarom in samenwerking met Maurits Hassankhan (van de Anton de Kom Universiteit in Suriname) een project gestart. Het openbaar maken van de dossiers is waardevol voor onderwijsdoeleinden en historici, maar ook voor mensen die hun familiegeschiedenis willen onderzoeken. “In het begin waren mensen nogal afwachtend. Ze vroegen zich af wat ik als ‘kaaskop’ met deze informatie moest”, vertelt van Galen. “Nu merk ik dat veel mensen het belangrijk vinden en willen weten wat er in het verleden met hun familie is gebeurd. Zowel aan de kant van de slaafgemaakte mensen als aan die van de slavenhouders.”

Minderwaardig

Het slavernijverleden heeft volgens Van Galen nog steeds invloed op de hedendaagse samenleving. “Bijna negentig procent van de bevolking van Suriname leefde in 1830 als slaaf. Om zo’n grote groep te kunnen onderdrukken, werd er gedaan alsof de slaafgemaakte mensen niks waard waren. Er werd ze aangepraat dat ze minderwaardig waren en dat anderen het recht hadden om over hen te beslissen. Deze misvatting stopte niet met het afschaffen van de slavernij in 1863, maar werd overgegeven van generatie op generatie en werkt soms tot op de  dag van vandaag door.” Door de slavenregisters te digitaliseren, hoopt van Galen dat het verleden een plekje krijgt. “Het slavernijverleden is in Nederland altijd een beetje aan de kant geschoven en krijgt nu meer aandacht, waardoor het beter bespreekbaar wordt. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer kunnen inleven in de slavernijgeschiedenis en elkaar beter zullen begrijpen.”

Rijksmuseum schenkt voor het eerst aandacht aan slavernijgeschiedenis
De historische band tussen Zuid-Afrika en Nederland en de daarbij behorende slavernijgeschiedenis worden vanaf vandaag voor het eerst uitgelicht in het Rijksmuseum. In de tentoonstelling De Goede Hoop geven ongeveer 300 objecten (zoals schilderijen, tekeningen, gebruiksvoorwerpen en meubels) betekenis aan de gedeelde cultuur en de wederzijdse beïnvloeding tussen beide landen. Mensen van Zuid-Afrikaanse afkomst geven een rondleiding bij de tentoonstelling en belichten de objecten vanuit hun achtergrond en persoonlijke band met het land. De expositie is tot en met 21 mei te zien.

Alles met de hand

Om personen makkelijk terug te kunnen vinden wil van Galen een database creëren waarbij je per persoon overzichtelijk kunt zien hoe diegene leefde als slaaf. Op dit moment wordt er in Paramaribo hard gewerkt aan het inscannen van alle boeken. Daarna kan het digitaliseren en het creëren van de database beginnen. Dit betekent dat tachtigduizend namen (met de daarbij behorende details) met de hand ingevoerd moeten worden. “Dat is heel veel werk en daarom zijn we een vrijwilligersactie gestart”, zegt van Galen. “Vanaf april kunnen mensen via de website velehanden.nl helpen met het digitaliseren van de registers.”

Waanzinnig

Om het project volledig te kunnen financieren, is er vijfentwintigduizend euro nodig. Vier weken geleden begon van Galen daarom met een crowdfundingsactie, waarmee hij inmiddels al meer dan 80% van het bedrag heeft binnengehaald.  “Dat is natuurlijk waanzinnig, maar we zijn er nog niet”, zegt van Galen.

Wanneer er meer dan 25.000 binnenkomt, start van Galen een vervolgproject. “Er zijn nog veel meer archieven in Suriname waar waardevolle informatie ligt opgeslagen over hoe mensen leefden in de koloniale tijd. Het zou mooi zijn als we deze informatie ook digitaal kunnen maken, maar we focussen ons nu eerst op het project met de slavenregisters.” Van Galen hoopt dat de slavenregisters gedigitaliseerd zullen zijn voor Keti Koti (1 juli) 2018, de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons