Donateurs hebben vertrouwen maar zijn kritisch

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Donateurs hebben vertrouwen in goede doelenorganisaties. Wel willen we weten waaraan hun geld wordt besteed.

Vijf op de zes Nederlanders heeft er vertrouwen in dat charitatieve instellingen giften goed besteden. Donateurs willen wel meer weten waaraan hun geld wordt besteed.

Dat meldt adviesbureau Cendris op basis van een onderzoek onder 7.300 respondenten. Een derde van hen zegt geen idee te hebben waar hun geld precies naartoe gaat. Verder wil 87 procent van de ondervraagden dat goede doelenorganisaties moeten bewijzen dat ze het geld goed hebben besteed.

Ondanks die kritische instelling zijn Nederlanders vrijgevig. Van alle respondenten geeft 90 procent aan één of meer goede doelen. Vrouwen schenken vaker dan mannen en zijn eerder geneigd hun portemonnee te trekken. Bijna een kwart van de ondervraagden beschouwt het geven aan een goed doel als een plicht.

Maar wie is die donateur precies? Dat werd uitgezocht door Motivaction, in opdracht van NRC Media. In het (gratis) rapport Charitatief Insight staat zijn profiel. Van de donateurs is 55 procent vrouw, 22 procent is 65 jaar of ouder, 10 procent gaat naar school of studeert, en 59 procent woont in de stedelijke gebieden. Het afgelopen jaar hebben ruim vijf miljoen personen aan minimaal vier goede doelen gedoneerd. Dat is dat is 37 procent van alle Nederlanders van 13 jaar en ouder. Ook uit dit onderzoek blijkt dat zij steeds vaker willen weten wat er met hun geld gebeurt.

Het rapport toont ook aan waar donateurs werken, welke opleiding ze hebben gevolgd en wat hun mediagebruik, activiteiten, interessegebieden, politieke voorkeur en waardenoriëntatie zijn. Vooral mensen met een ‘postmoderne’ waardenoriëntatie hebben een voorkeur voor goede doelen op het terrein van milieu en mensen – en dus ook voor ontwikkelingshulp. Het zijn mensen die ervan uitgaan dat er écht oplossingen mogelijk zijn, en uit solidariteit en sociale bewogenheid doneren.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons