Is de ‘vertical farm’ de remedie tegen hongersnood?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De op elkaar gestapelde gewassen zouden het antwoord moeten zijn op het dreigende voedseltekort in de wereld, maar hoe gaat dat in zijn werk? Hoe zet je een vertical farm op, hoe onderhoud je hem en wat zijn de voor- en nadelen? OneWorld interviewde Árpád Gerecsey, directeur van A Lab en een van de initiatiefnemers van de verticale tuin.

Aanvankelijk was A Lab van plan om het dak van het pand groener te maken met een moestuin. Na een succesvolle crowdfundingcampagne konden ze van start, maar ze stuitten al snel op het probleem dat het dak niet geschikt was voor een tuin. Het idee van de vertical farm werd geboren.

“Iemand kwam met het idee om Gonçalo Neves, een expert op het gebied van vertical farming, aan te spreken. Vertical farming is natuurlijk een dure grap; we hebben toen gelijk extra sponsors gezocht. Het voordeel was dat iedereen van A Lab enthousiast was, en dat werkte aanstekelijk. Zo gaf de zadenboer ons gratis zaden. De aannemer in het gebouw hielp ons door de infrastructuur gratis aan te leggen. We werden geholpen met de marketing, het café gaat de gewassen gebruiken en opkopen. Het is dus echt een project van ons allemaal. De A Lab gemeenschap heeft dit samen op poten gezet en we zullen dit ook samen onderhouden.”

Vertical farming is ongeveer 200 keer efficiënter dan traditionele landbouw 

De vertical farm van A Lab is er niet alleen om de creatievelingen en technologen in het pand te voeden en meer groen te creëren. Het achterliggende doel is veel groter, vertelt Gerecsey: hoe gaan we om met een bevolkingsgroei die veel groter zal zijn dan de voedselgroei in de wereld? Zijn dochtertje van 10 jaar, die naast hem zit, weet het al. Vertical farming. “Je bespaart veel water, je hebt maar 1 procent nodig van het water dat we nu gebruikenm, je hoeft niet meer overal naar toe te rijden en er hoeft ook geen gif meer op.” “Pesticides”, vult haar vader haar aan. “Ja dat ja, je hebt ook minder land nodig en je kan het hele jaar door verbouwen. Zelfs in de winter!” Ze heeft gelijk, maar er kleven natuurlijk ook nadelen aan vertical farming.

“Vertical farming is ongeveer 200 keer efficiënter dan traditionele landbouw. Maar de energiekosten zorgen ervoor dat de prijs niet echt lager is”, vertelt Gerecsey. Toch gelooft hij dat vertical farming de toekomst is. “Er zijn al veel mensen aan het onderzoeken hoe je energiekosten kunt verminderen door duurzamer om te gaan met de energie.”

In Nederland zullen we weinig last hebben van het voedseltekort, maar in de rest van de wereld wordt het echt wel heftig

Maar er is nog veel te leren. Over de gewassen, de techniek, de data, maar vooral hoe je vertical farming goed kunt inbedden in lokale gemeenschappen. “We zijn nu nog in onze beginfase, maar we willen uiteindelijk een kenniscentrum voor vertical farming worden. Daar gaan we al snel mee beginnen. De ‘verticale schooltuin’ is een project waarbij wij kinderen leren wat vertical farming is, wat de voordelen en nadelen zijn en hoe zij zelf kunnen bijdragen aan een duurzame wereld.” Maar serieuzere opleidingen om meer experts te creëren, zijn ook hard nodig. “Daarom zijn we nu in gesprek met de UvA (Universiteit van Amsterdam) om in de toekomst samen te werken.”

Een vertical farm in de bijkeuken

In Japan en Singapore is vertical farming al populair. In Nederland staat het nog in de kinderschoenen, maar je hoeft niet te wachten totdat de industrie overstapt. Je kunt namelijk thuis je eigen vertical farm beginnen.

“Het is niet zo moeilijk om het zelf, op kleine schaal, te doen. IKEA verkoopt al kweekrekken. Het enige nadeel is dat de technologie nog vrij duur is op dit moment, zoals de lichtbalken en de waterpompjes. Ik geloof wel dat dit snel verandert naarmate vertical farming meer opkomt.”

Wil je de vertical farm een keer bezoeken? Dat kan bij Stichting A Lab  op het Overhoeksplein 2 in Amsterdam. Overdag vrij open voor publiek. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons