De veerkracht van Nepal

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Op 25 april 2015 werd Nepal getroffen door een aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter. De stad Bhaktapur, waar stichting Madat Nepal zich al 25 jaar voor onderwijs en gezondheidszorg inzet, werd ook zwaar getroffen. Met de fotoreportage ‘Nepal na de aardbeving’ willen bestuursleden Pauli en Rob Gerritsen aandacht vragen voor de situatie waarin de inwoners van Bhaktapur zich nu bevinden. 

Stichting Madat Nepal financiert kleinschalige projecten op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs in Nepal. De projecten worden niet door de stichting bedacht, maar komen vanuit vragen van inwoners zelf. Het unieke van stichting Madat Nepal is dat iedere cent die gedoneerd wordt volledig naar Nepal gaat en geheel op vrijwilligers draait. Dit kunnen ze doen omdat dochterstichting Madat Nepal Handel, die onder andere producten levert aan de Wereldwinkels, de overheadkosten betaalt.

De aardbeving

“We waren in Nederland op het moment van de aardbeving. We werden direct door iedereen gebeld, daardoor wisten we precies wat er aan de hand was. Onze thuisbasis, de stad Bhaktapur, is zwaar getroffen. Er zijn meer dan 800 doden gevallen en 10000 huizen ingestort of onbewoonbaar geworden. Ook onze projecten in het berggebied zijn getroffen. Van de veertien scholen die wij in de bergen hebben gebouwd, zijn er twee volledig ingestort. Veel mensen in ons netwerk hebben familieleden of vrienden verloren,” vertelt Pauli Gerritsen.

Gelijk in actie

“Omdat wij door ons netwerk in Nepal heel goed op de hoogte werden gehouden, wisten we meteen wat er nodig was en welke materialen we moesten verzorgen. We hebben een trouwe achterban die ons goed blijft ondersteunen. Na de aardbeving hebben we zoveel giften binnengekregen dat we gelijk in actie konden komen. Dat was heel ontroerend. We hebben direct voor noodlokalen gezorgd. Inmiddels is één school opnieuw gebouwd en van de ander wordt verwacht dat het dit jaar af is. Binnenkort gaan we weer naar Nepal, en dan richten we ons onder andere op de wederopbouw van de huizen van mensen in Bhaktapur. Daarnaast gaan onze lopende projecten gewoon door.” 

Fotografie

Pauli Gerritsen is naast bestuurslid ook enthousiast amateurfotograaf. Samen met haar man ging ze na de aardbeving naar Nepal, niet alleen om de projecten te bezoeken, maar ook om een fotoserie te maken over Nepal na de aardbeving. “De foto’s die ik heb gemaakt komen vanuit mijn gevoel. Bij de serie ‘verloren perspectief’ wilde ik mensen ter plekke in de puinhopen fotograferen. Op een van de foto’s staat een voor ons bekende vrouw (eerste foto van de selectie onderaan dit artikel). Zij heeft bij de aardbeving alles verloren, haar man, haar zoon, haar huis. Ze heeft nog een dochter, en daarvoor betalen wij nu een apothekersopleiding. Bijna alle foto’s zijn documentaire foto’s, er staat op wat we hebben gezien en het geeft de werkelijke situatie weer waarin deze mensen nu moeten leven. Het laat ook zien hoe veerkrachtig de mensen zijn, hoe zij zich aan de nieuwe situatie aanpassen en met een voorzichtige eerste opbouw starten.”

De foto-expositie is tot en met 11 december te zien in het Groot Melkhuis in Amsterdam, waar de foto’s ook te koop zijn. De opbrengst van de foto’s gaat – na aftrek van de onkosten – naar de projecten in Nepal. Eén van de series uit de expositie is geselecteerd voor Foto Nationaal, en zal daarmee ook op verschillende plekken in het land te zien zijn. 

Uit de serie 'Verloren perspectief'. Foto: Pauli Gerritsen

 

 

Documentaire foto: Op school. Foto: Pauli en Rob Gerritsen

 

Documentaire foto: Puinruimen. Foto: Pauli en Rob Gerritsen

 

Documentaire foto: Tunnelwoning als noodopvang. Foto: Pauli en Rob Gerritsen

 

 

[[{“fid”:”52161″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“title”:”Documentaire foto: Het leven gaat door. Foto: Pauli en Rob Gerritsen”,”style”:”height:500px; width:500px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

 

Documentaire foto: Het leven gaat door. Foto: Pauli en Rob Gerritsen

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons