De bijeenkomst: gekleurde post-its en veel praktische tips

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Opgetogen kom ik terug van de eendaagse training ‘Levensloop van een project’. Een afwisselende dag over het opzetten van ontwikkelingsprojecten in het Zuiden. Een dag met leergierige cursisten, deskundige trainers, praktisch toepasbare informatie en nuttige tips. Ook voor wie denkt al behoorlijk door de wol geverfd te zijn. Door Ilse Vossen Het zaaltje in vergadercentrum…

Opgetogen kom ik terug van de eendaagse training ‘Levensloop van een project’. Een afwisselende dag over het opzetten van ontwikkelingsprojecten in het Zuiden. Een dag met leergierige cursisten, deskundige trainers, praktisch toepasbare informatie en nuttige tips. Ook voor wie denkt al behoorlijk door de wol geverfd te zijn. Door Ilse Vossen

Het zaaltje in vergadercentrum Meeting Plaza in Utrecht is wat donker en ligt enigszins achteraf. Ik val binnen tijdens het ochtendprogramma. De muur is beplakt met kleurige post-its. De flip-overvellen zijn al aardig beschreven. Hier wordt hard gewerkt. Een gemengd gezelschap van zo’n twintig cursisten luistert geboeid naar trainer Heleen. Mannen en vrouwen, jong en oud, afkomstig uit heel Nederland. Niemand draagt een getinte huidskleur. Zetten immigranten geen ontwikkelingsprojecten op?

Later, tijdens de lunch, vertelt trainer Anne-Marie me over een cursist die meende niets te leren. Ik kan het me nauwelijks voorstellen. Als doe-het-zelf ontwikkelingswerker met de nodige ervaring in projectmanagement steek ik zelfs van het staartje van het ochtendprogramma al het nodige op. Dat je, bijvoorbeeld, vooráf al goed moet nadenken over typische vragen bij ontwikkelingswerk, vragen als wat je doet wanneer iemand geld in eigen zak steekt of zijn taken maar amper uitvoert. Wat zijn dan de consequenties? Ik besef nu dat we in een van onze projecten veel te lang aanmodderden met een incompetente landbouwvoorlichter.

Tijdens het middagprogramma is het tijd voor actie. Iedereen werkt aan de doelstelling van zijn eigen project. Dat blijkt niet eenvoudig, ondanks het handige rijtje do’s en dont’s van trainer Anne-Marie. Terwijl de cursisten zwoegen, levert trainer Heleen volop commentaar op een van de doelstellingen: het bouwen van een hotelschool. “Wanneer die hotelschool is gebouwd, heb je je doel dan bereikt?”, vraagt ze. Tijdens de bespreking blijkt dat de cursist vooral wil dat jongeren worden opgeleid voor een baan in een hotel. Of dat ze een diploma halen waarmee ze in de hotelbranche aan de slag kunnen. Moet je dan wel een hotelschool bouwen? Zijn doel en middel hier niet verward? Het blijkt een probleem waar de meesten mee worstelen. Je zet jezelf klem wanneer je vasthoudt aan het middel. “Zorg dat je doel haalbaar blijft”, adviseert Heleen, “of er nu wel of geen hotelschool komt.”

Even tijd voor koffie. Cursist Sonja van Ekris vertelt dat ze net begint met het oprichten van haar stichting ‘Create Nature’. Sonja denkt erover om braakliggend terrein in ontwikkelingslanden op te kopen en te ontwikkelen. Dit wil ze doen op een ‘groene’ manier en met aandacht en respect voor de eigen leefomgeving. “Ik heb heel veel geleerd vandaag. Zondag schrijf ik mijn beleidsplan.”
Na afloop van de training praat ik kort na met Jurjen van Dijk. Hij is met zijn Stichting Cabrejou actief op de Indonesische eilanden Sumba en Savu. “Ik vond het een goede training. Ik heb geleerd om op een systematische manier na te denken over het opzetten van een project. Heel veel fouten die je maakt, kun je aan het begin al zien liggen.” Ook de andere cursisten zijn overwegend positief. Een deelnemer had nog wat meer willen horen over de problemen waar anderen cursisten tegenaan lopen. Maar je kunt niet alles kwijt in een dag. Op naar de volgende training.

De training ‘Levensloop van een project’ wordt aangeboden door Wilde Ganzen en verzorgd door MDF Training & Consultancy. Meer informatie: http://www.wildeganzen.nl/pi/trainingen.

Ilse Vossen is als vrijwilliger betrokken bij onderwijs- en landbouwprojecten in Afrika. Ze doceerde strategisch management aan de Universiteit van Maastricht en verzorgde trainingen in leiderschapsvaardigheden.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons