Daisy Scholte heeft spijt van haar vrijwilligerswerk in India

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Ik had geen idee waar ik aan begon en kon niet weten dat ik nu, twaalf jaar later, terugkijk met spijt”, schrijft Daisy Scholte in een openhartige blog over haar vrijwilligerservaring in India. 

Op negentienjarige leeftijd vertrok de Nederlandse voor twee maanden naar India met de ambitie om ‘de wereld een beetje mooier te maken’. Zelf net van de middelbare school, zonder kwalificaties of training arriveerde ze in het Aziatische land om Engelse les te geven. Daar leek geen vuiltje aan de lucht. “De kinderen leken het leuk te vinden dat ik voor de klas stond. Geen moment heb ik getwijfeld of wat ik deed wel goed was.”

Spijt

Een paar jaar later verdiepte Scholte zich in de vrijwilligersindustrie en voluntourisme. Zo kwam ze erachter dat vrijwilligerswerk soms enkel bestaat voor vrijwilligers, en niet voor ‘de mensen die er (zogenaamd) door geholpen worden’. Die ontdekking noemt  ze een ‘pijnlijke confrontatie’, waardoor ze nu met spijt terugkijkt op haar ervaring. “Keer op keer kregen de kinderen liefde en aandacht om vervolgens weer verlaten te worden. Ik durf niet eens te denken aan de psychologische impact die het constant verlaten worden op ze heeft gehad.”

‘Hoe kun je daar nou kritiek op hebben?’

‘Het is toch juist goed bedoeld? Hoe kun je daar nou kritiek op hebben?’ Hoorde Scholte wanneer ze haar kritiek op vrijwilligerswerk met anderen probeerde te delen.

Door dat onbegrip en negatieve reacties heeft het lang geduurd voordat ze haar ervaring online durfde te delen. “Toch vind ik dat ik het moet doen. Als blogger over reizen en duurzaamheid lees ik veel verhalen van andere reisbloggers. Ik kom regelmatig ‘fantastische vrijwilligerservaringen’ tegen waar ik mezelf in herken. Mijn ervaring in India leek ook fantastisch. Het voelt daarom als plicht om ook de keerzijde te vertellen.”

Het voelt als mijn plicht om ook de keerzijde te vertellen

Tot nu toe ontvangt Scholte vooral positieve reacties. “Op Facebook is mijn verhaal al vaak gedeeld, en mensen zeggen dat het een eyeopener is. Ik hoop op deze manier meer bewustzijn kan creëren over de negatieve kanten van de vrijwilligersindustrie.”

Verantwoord vrijwilligerswerk

Volgens Scholte moeten we niet massaal stoppen met het doen van vrijwilligerswerk. Er zijn volgens haar veel ‘slechte’ organisaties die dit soort reizen aanbieden: “Er wordt niet gekeken naar wat de mensen echt nodig hebben, en of de vrijwilligers dat wel kunnen bieden.” Op haar blog geeft ze adviezen om na te gaan of jouw bijdrage een positieve of negatieve impact heeft.

Ook OneWorld heeft een aantal tips voor ‘verantwoord vrijwilligerswerk’:
Stel jezelf eerst vijf vragen voor een goede ‘voluntourist’, lees het artikel: ‘5 tips, zo vind jij wèl het juiste vrijwilligerswerk’, en wanneer je een organisatie of een project hebt gevonden dat bij jou past, kijk dan eens in de Transparatie-Index van Volunteer Correct, waar je in een oogopslag kan zien hoe transparant de organisatie is waar jij voor wil werken. 

[[nid:51470]]

Heb je een ander idee over het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland? Daarvoor biedt de poll helaas geen ruimte. Gebruik daarvoor het reageerformulier hieronder.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons