Benie Foundation gaat op in Liliane Fonds

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
De Benie Foundation, een particulier initiatief dat zich inzet voor kinderen in ontwikkelingslanden, draagt al haar projecten over aan het Liliane Fonds. Drie oud-bestuursleden blikken terug: “Natuurlijk is het moeilijk om na 22 jaar afscheid te nemen”, zegt voorzitter Agnes Boink. “We heffen onszelf op. Maar ons werk is bij het Liliane Fonds in goede…

Benie Foundation en Liliane Fonds - foto Marieke Viergever - kleinDe Benie Foundation, een particulier initiatief dat zich inzet voor kinderen in ontwikkelingslanden, draagt al haar projecten over aan het Liliane Fonds. Drie oud-bestuursleden blikken terug: “Natuurlijk is het moeilijk om na 22 jaar afscheid te nemen”, zegt voorzitter Agnes Boink. “We heffen onszelf op. Maar ons werk is bij het Liliane Fonds in goede handen.”

Door Chiara Beltramini. Foto’s Marieke Viergever/Liliane Fonds

Van Batenburg, Boink en Berger zijn hun achternamen. Driemaal B, wat bij hen past. Zij geloven in daadkracht: wie A zegt, moet ook B zeggen – de beginletter van basisonderwijs, beroepsopleiding en betrokkenheid. Dat zijn de trefwoorden van de Benie Foundation. Kort terug naar 1976. Oud-bestuurslid Miriam Berger (foto midden): “In die tijd was ik maatschappelijk werkster in een verpleeghuis in Ewijk. Daar leerde ik Lia Vroom kennen. Zij had een ernstige lichamelijke handicap. Lia was een belezen, erudiete vrouw, scherp van geest. Een juriste van oorsprong. Zij wilde zich inzetten voor de opleiding van priesterstudenten en voor kansarme kinderen in ontwikkelingslanden.”
Vanaf 1976 begon ze kinderen in de armste landen financieel te ondersteunen. Zo konden ze een studie volgen of een beroep leren. In 1993 overleed Lia Vroom. Nog datzelfde jaar werd de Benie Foundation in het leven geroepen, zoals zij in haar testament had bepaald. De Foundation kreeg de naam van een lichamelijk gehandicapt meisje. Lia Vroom, die in contact met Benie was gekomen, had zich haar lot aangetrokken. De Benie Foundation – waarvan het secretariaat in Eindhoven was gevestigd – kreeg het beheer over het kapitaal dat Lia Vroom bij testament had nagelaten. Haar broer Herman en zus Mieke, die vanaf de start van de Foundation deel uitmaakten van het bestuur, lieten na hun overlijden eveneens een aanzienlijk bedrag voor projecthulp na. Van meet af aan was de filosofie van Benie Foundation om het beginkapitaal zo veel mogelijk intact te laten en de rente voor steun aan de projecten te benutten.

Miriam Berger (BF) Kees van den Broek (LF) - foto Marieke ViergeverOmgeving versterken
“Aanvankelijk liepen de contacten via priesters en missiezusters die ter plekke werkten,” herinnert secretaris Leo van Batenburg (foto rechts) zich. Het bestuur stond kleinschaligheid voor en het streven was om zo direct mogelijk te werken. Zo ging het beschikbare geld rechtstreeks of via een contactpersoon naar het project. Elke aanvraag werd door het bestuur zorgvuldig bekeken. Er werd gewikt en gewogen. Geografische ligging van de projecten die Benie Foundation ondersteunde: India, Indonesië, Zuid-Amerika en later ook Afrika.
De gelden werden onder meer aangewend voor weeskinderen en kinderen van wie de ouders niet in staat waren om hen naar school te laten. Dat gold voor kinderen in India, maar ook voor bijvoorbeeld lijmsnuivende jeugd in de krottenwijken van Bolivia. Vooral leerlingen die aanwijsbaar veel in hun mars hadden, kwamen voor steun in aanmerking. “Ik herinner me de bedankbrief van de Boliviaanse jongen die dolblij was dat hij tandarts had kunnen worden”, vertelt Leo van Batenburg. “Hij beloofde dat hij zijn kennis en kunde in dienst van zijn eigen land zou stellen. Die wederkerigheid hebben we altijd belangrijk gevonden. Of we de nu de troffel van een metselaar-in-opleiding of een computer van een IT’er bekostigden: versterk je eigen omgeving.”

Miriam Berger in gesprek met directeur
Kees van den Broek van het Liliane Fonds

Charme
De charme van Benie? “We zijn altijd een klein clubje geweest”, zegt Miriam Berger. “Dat maakt je wendbaar. Je kunt makkelijker ad hoc beslissingen nemen.” We vergaderden enkele malen per jaar en hadden uiteraard ook per mail en telefoon contact wanneer dat nodig was.
Het kleinschalige had ook schaduwzijden, erkent Miriam Berger. Openhartig: “Wij hadden zelf niet het geld om projecten in de Derde Wereld te bezoeken. Onze contactpersonen ter plaatse hielden een oogje in het zeil. Ons uitgangspunt was vertrouwen. Maar ik sluit niet uit dat ons enthousiasme soms wat groter was dan onze kritische blik. Enerzijds was het boeiend om het initiatief van Lia Vroom voort te kunnen zetten en jonge mensen blij te maken met de donaties. Anderzijds hadden we als kleine club niet altijd scherp zicht op de bestedingen en hun doelmatigheid. Een organisatie als het Liliane Fonds is daar beter op ingericht.

Herkenbaarheid
Het interview met de drie bestuursleden vindt plaats op het kantoor van het Liliane Fonds in ‘s-Hertogenbosch. Aanleiding: de beslissing van de Benie Foundation om haar middelen en activiteiten aan het Liliane Fonds over te dragen. Om tot het besluit te komen om Benie Foundation op te heffen, zijn we niet over één nacht ijs gegaan, verzekert voorzitter Agnes Boink (foto tweede van links). “We hebben de laatste jaren vaker de toekomst van Benie Foundation met elkaar besproken. Dit soort werk vergt steeds meer kennis, expertise en toezicht.”
Op grond waarvan het bestuur de keuze voor het Liliane Fonds maakte? Miriam Berger: “De herkenbaarheid. Ook het Liliane Fonds staat voor kleinschalige, rechtstreeks hulp die deelname van kinderen aan de maatschappij bevordert.” Leo van Batenburg: “Het is een verantwoorde organisatie, die goed functioneert. Voor ons is het ook van groot belang dat het Liliane Fonds de lopende verplichtingen aan kinderen uit projecten van Benie Foundation overneemt.”
Het is even stil. Het slotakkoord van de voorzitter: “Het Liliane Fonds is een vertrouwde naam. Al jaren. Dat stelt gerust.”

Reageren? Ga naar MyWorld.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons