Werelddoeners

Zorgen moet je doen, niet maken
Actueel – Wil jij een positieve bijdrage leveren aan de wereld? Dan is Werelddoeners er voor jou.
 
 
Interview – In zijn nieuwe film 'Les chevaliers blancs' stelt regisseur Joachim Lafosse morele dilemma's van hulporganisaties aan de kaak.
Training
Event – Nu westerse donoren zich terugtrekken uit ontwikkelingslanden, zijn donateurs in die landen zelf aan zet.
Van ’t web – Sommige hulpexpedities doen meer kwaad dan goed. Vijf vragen die helpen om eens kritisch naar je vrijwilligersplannen te kijken.
cash transfer
Werelddoeners
Gastblog – Er is veel scepsis over ‘zomaar geld geven’ aan arme mensen. Maar dat is onterecht, betogen Jolijn van Haaren en Frank van Kesteren.
Providence en haar dochter Grace verkopen mais in Rwanda
Werelddoeners
Reportage – 100weeks wil geld geven weer leuk wil maken. “We worden de Airbnb van ontwikkelingshulp.”
Deel 3 - Voor het laatste deel van zijn driedelige blog neemt Pepijn je mee naar Albanië.
armoedetoerisme
Verslag – Een paar dagen in een hutje slapen, in de rijstvelden werken en leven van 1 dollar 70 per dag? OneWorld volgde een debat over armoedetoerisme.
Ramadan 2016
Verslag – Tijdens de ramadan ga ik op zoek naar Werelddoeners. First stop: Circle of Influence benefiet iftar in Utrecht
Column – Will van Vugt helpt met haar stichting Het Rottetalent jongeren uit het Routekwartier (Rotterdam) hun talent te ontdekken.
Kinderen in opvanghuizen hebben vaak geen rechten.
Weeshuizen
Blog – Stephen Ucembe vertelt over de nadelige effecten van vrijwilligerswerk in Keniaanse weeshuizen.
Pepijn van Dijk is een week in zuidwest Macedonië voor de eerste editie van het initiatief Fronterra. Een van de belangrijke elementen van het Fronterra concept is het gezamenlijk eten. Overal ter wereld werkt eten als sociaal smeermiddel. Dat doen wij op relatief kleine schaal, aan tafels met zo'n honderd mensen.
Ondernemen in Macedonië
Deel 1 - Macedonië, een prachtige vakantiebestemming maar onder de pracht van het land schuilen vele open wonden die de bevolking in tweeën splijt.
Foto: Laaroussi Abderazak.
Actueel – Mohamed Sayem overleed afgelopen weekend bij een auto-ongeluk. Hij wist als geen ander Nederland en Marokko dichter bij elkaar te brengen.
Ruud Bakhuizen op projectbezoek
Interview – Een Nederlandse Bill Gates wil hij niet genoemd worden, maar Ruud Bakhuizen gebruikt zijn vermogen wel om goed te doen - en hij is even eigenwijs.
Vrijwilligerswerk naar weeshuis brengt grote risico's mee voor kinderen
Column – Volunteer Correct-medeoprichter Reinier Vriend vindt dat het voor eens en altijd over moet zijn met vrijwilligersreizen naar kinderhuizen.
Blog – OneWorld volgt de thee-industrie in Oost-Afrika. Valerie van FRANK verkent buurland Rwanda en ontdekt er de opkomst van traditionele theeproductie.
Achtergrond – Op de door Nathalie Rietman opgezette school, krijgen 115 kinderen een uitgebreid lespakket en elke dag ontbijt en lunch.
1 jaar na de aardbeving
Achtergrond – Na de aarbeving in Nepal stroomden via crowdfundingsites de euro´s om het land te helpen binnen. Is die hulp effectief?
Het is inmiddels een maand geleden dat OneWorld met Merel Rumping (Legbank) en Thomas Vaassen (Landmapp) sprak. De jonge sociaal ondernemers hadden vlak na hun pitch voor Bill Gates grootse plannen. OneWorld is benieuwd hoe het hiermee gaat.
All together now
Reportage – Overal in Nederland ontstaan initiatieven waarbij vrijwilligers en vluchtelingen elkaar ontmoeten. Wat werkt en wat werkt niet?
Er is twijfel over het geld dat gedoneerd wordt aan ontwikkelingsorganisaties. Is er sprake van geld-over-de-balk-smijten of gaat het geld daadwerkelijk naar de projecten? Onze factchecker Ruerd Ruben zoekt uit hoe het zit.
Nepal in OpenStreetMap
Achtergrond – Hoe vrijwilligers op internet levens redden met kaarten.
All together now
Reportage – Overal in Nederland ontstaan initiatieven waarbij vrijwilligers en vluchtelingen elkaar ontmoeten. Wat werkt en wat werkt niet?
Asoriba
Van ’t web – Op het Seedstars Africa evenement in Casablanca was de software tool voor kerken Asoriba één van de gelukkige prijswinnaars.
Abonneren op