Werelddoeners

Asoriba
Van ’t web – Op het Seedstars Africa evenement in Casablanca was de software tool voor kerken Asoriba één van de gelukkige prijswinnaars.
Actueel – Met de Change The Game Academy leert Wilde Ganzen kleine organisaties in Oeganda of Brazilië hoe zij het beste zelf fondsen kunnen werven voor hun armoedebestrijdingsproject.
Achtergrond – Kleine ontwikkelingsprojecten kunnen verrassend veel betekenen voor de wereld.
George Clooney in Nederland voor Postcode Loterij Goede Doelen Gala
Actueel – De Postcode Loterij gaf 327 miljoen euro weg tijdens het Goed Geld Gala. Het werd een avond vol uitersten, met George Clooney als hoofdgast.
Joost van Schie organiseert 'Rave for Humanity' in Amsterdam
party with a purpose
Actueel – De Amsterdamse ondernemer Joost van Schie (29) wilde 'iets' doen voor de vluchtelingen. En dus geeft hij een feestje.
Hoe kun je de werelddoelen het beste uitvoeren?
Werelddoelen
Achtergrond – Zeventien doelen voor een betere wereld, hoe gaan we ze uitvoeren? De Verenigde Naties geven tips en tools
Aanslag in Burkina Faso op 16 januari
Terreur
Achtergrond – Niet terroristen zaten achter de aanslagen in Burkina Faso, maar simpel 'tuig', waar het volk korte metten mee zal maken.
Protesten in Guatemala bij inhuldiging Jimmy Morales
Actueel – De voormalig acteur en komiek Jimmy Morales is de nieuwe president van Guatemala. Niet iedere Guatemalteek wordt daar blij van.
Willie Wortel
Column – Roeland Muskens ergert zich aan constante innovatie. "We moeten terug naar een samenleving die wenst te repareren in plaats van vernieuwen."
Nieuwe aardbeving Nepal waarschijnlijk
Onrustige breuklijn
Van ’t web – Een herhaling van de zware aardbeving in Nepal vorig jaar kan al binnen een paar jaar plaatsvinden, waarschuwt een nieuwe studie.
Valerie met theeproducent
Blog – Wie weet waar zijn thee precies vandaan komt? De oprichters van sociale onderneming FRANK gaan proberen de consument en producent dichter bij elkaar te brengen. In een reeks blogs zullen zij het verhaal achter de thee gaan vertellen.
Margarete Njeri
Crisishulp
Interview – Margarete Njeri (23) is geboren om mensen te helpen en staat haar mannetje als maatschappelijk werkster op het Keniaanse platteland
De warmtekaravaan
sjaals en sokken
Blog – "Bizar. Niet ver van mijn huis in Utrecht leven bijna 2.000 mensen in een vluchtelingenkamp"
Jonge Pakistani
De meeste mannen in Pakistan houden er een vriendin op na. Condooms gebruiken ze nauwelijks waardoor besmettingen met hiv snel stijgen. Voorlichtingscampagnes mogen niet van islamitische leiders. Seks bespreek je binnen de familie en niet er buiten.
Sociaal ondernemen
Scriptieserie
Onderzoek – Hoe ontwikkelingsorganisaties (sociaal) ondernemerschap stimuleren.
Maatschappelijke organisaties werken nog weinig aan werelddoelen
Onderzoek – Maatschappelijke organisaties willen wel meepraten over de werelddoelen, maar doen nog nauwelijks actief mee in de uitvoering ervan. Kaleidos Research onderzocht hoe Nederlandse goede doelen bij kunnen dragen aan de uitvoering van de werelddoelen en waarom ze de kat uit de boom kijken.
Aardbeving Nepal
na de aardbeving
Interview – Deze winter zullen veel Nepalezen in noodwoningen van golfplaat moeten overleven. Terwijl er in Nederland alleen al 25 miljoen werd opgehaald. Hoe kan dat?
Nieuws – Een jaar lang werkte Lotte Ghielen voor een Cambodjaanse kinderrechtenorganisatie. Ze zag dat veel kinderen in Cambodjaanse ‘weeshuizen’ geen wees waren, maar uit armoede in het tehuis terecht waren gekomen. Nu is ze coördinator van het Better Care Network Netherlands (BCNN), een netwerk dat zich inzet voor kinderen in ontwikkelingslanden zonder goede ouderlijke zorg.
Nieuws – Miljoenen kinderen in ontwikkelingslanden moeten het stellen zonder veilig thuis. Ze wonen in een kinderhuis, leven op straat of krijgen thuis niet de zorg die ze verdienen. Duizenden Nederlanders bekommeren zich om het lot van deze kinderen en willen graag iets voor hen doen. De gids 'Kinderen zonder 'thuis'' helpt!
Nieuws – Op zaterdag 28 november, tijdens de Partindag in Nijkerk, maakte Fietsen Scoort de vier winnaars bekend van zijn sponsoractie. De campagne Fietsen Scoort stimuleert het fietsen naar het werk, vraagt aandacht voor mondiale klimaatdoelstellingen en steunt daarom projecten van kleinschalige ontwikkelingsorganisaties in ontwikkelingslanden.
Nieuws – Partin roept kleine ontwikkelingsorganisaties op om mee te doen aan het onderzoek 'Filantropie in Nederland'. Dit onderzoek brengt voor het eerst in kaart wat middelgrote en grote particuliere gevers verwachten van de non-profit organisaties die zij steunen. Meedoen kan tot 28 juni via een online enquête. 'Een uniek initiatief', aldus Partin, 'omdat de vragen aan…
Nieuws – De Transparantprijs 2015 ging dit jaar de kleinschalige ontwikkelingsorganisaties Mama Alice en de sociale onderneming Fair Mail . Naast deze twee organisaties kreeg Plan Nederland dit jaar de transparantprijs voor grote organisaties. Deze prijs wordt uitgereikt aan het goede doel dat haar donateurs middels het jaarverslag, het beste informeert over haar inspanning van afgelopen jaar.
Nieuws – Het programma Reframing the Message van Wilde Ganzen heeft bijgedragen aan een andere mindset over het communiceren over ontwikkelingssamenwerking. Dat blijkt uit een evaluatie van Kaleidos Research. Op de websites van particuliere initiatieven is die verandering echter nog niet goed te zien. Door Mirjam Vossen Ruim twee jaar lang voerde Wilde Ganzen het programma ‘Reframing…
Nieuws – Ontwikkelingssamenwerking is effectief en doeltreffend. Dat is de algemene conclusie van een uitgebreide evaluatie naar het Nederlandse Medefinancieringsstelsel II. Via dit stelsel ontvangen 67 ontwikkelingsorganisaties overheidssubsidie voor armoedebestrijding in ontwikkelingslanden. Projecten van 64 organisaties werden geëvalueerd door onafhankelijke wetenschappelijke onderzoekers. Het rapport staat sinds vandaag op de website van Partos. De Volkskrant kreeg een voorproefje…
Nieuws – Honderden vrijwilligers met projecten in ontwikkelingslanden gingen afgelopen jaren op cursus. Ze leerden over fondsenwerven, sociale media, duurzaamheid en het maken van projectplannen. Het aanbod van cursussen voor kleine goede doelen is de laatste tijd echter behoorlijk verschraald.