Werelddoeners

Foto: Laaroussi Abderazak.
Actueel – Mohamed Sayem overleed afgelopen weekend bij een auto-ongeluk. Hij wist als geen ander Nederland en Marokko dichter bij elkaar te brengen.
Blog – OneWorld volgt de thee-industrie in Oost-Afrika. Valerie van FRANK verkent buurland Rwanda en ontdekt er de opkomst van traditionele theeproductie.
Vrijwilligerswerk naar weeshuis brengt grote risico's mee voor kinderen
Column – Volunteer Correct-medeoprichter Reinier Vriend vindt dat het voor eens en altijd over moet zijn met vrijwilligersreizen naar kinderhuizen.
Achtergrond – Op de door Nathalie Rietman opgezette school, krijgen 115 kinderen een uitgebreid lespakket en elke dag ontbijt en lunch.
1 jaar na de aardbeving
Achtergrond – Na de aarbeving in Nepal stroomden via crowdfundingsites de euro´s om het land te helpen binnen. Is die hulp effectief?
Het is inmiddels een maand geleden dat OneWorld met Merel Rumping (Legbank) en Thomas Vaassen (Landmapp) sprak. De jonge sociaal ondernemers hadden vlak na hun pitch voor Bill Gates grootse plannen. OneWorld is benieuwd hoe het hiermee gaat.
All together now
Reportage – Overal in Nederland ontstaan initiatieven waarbij vrijwilligers en vluchtelingen elkaar ontmoeten. Wat werkt en wat werkt niet?
Er is twijfel over het geld dat gedoneerd wordt aan ontwikkelingsorganisaties. Is er sprake van geld-over-de-balk-smijten of gaat het geld daadwerkelijk naar de projecten? Onze factchecker Ruerd Ruben zoekt uit hoe het zit.
Nepal in OpenStreetMap
Achtergrond – Hoe vrijwilligers op internet levens redden met kaarten.
All together now
Reportage – Overal in Nederland ontstaan initiatieven waarbij vrijwilligers en vluchtelingen elkaar ontmoeten. Wat werkt en wat werkt niet?
Asoriba
Van ’t web – Op het Seedstars Africa evenement in Casablanca was de software tool voor kerken Asoriba één van de gelukkige prijswinnaars.
Achtergrond – Kleine ontwikkelingsprojecten kunnen verrassend veel betekenen voor de wereld.
Actueel – Met de Change The Game Academy leert Wilde Ganzen kleine organisaties in Oeganda of Brazilië hoe zij het beste zelf fondsen kunnen werven voor hun armoedebestrijdingsproject.
George Clooney in Nederland voor Postcode Loterij Goede Doelen Gala
Actueel – De Postcode Loterij gaf 327 miljoen euro weg tijdens het Goed Geld Gala. Het werd een avond vol uitersten, met George Clooney als hoofdgast.
Joost van Schie organiseert 'Rave for Humanity' in Amsterdam
party with a purpose
Actueel – De Amsterdamse ondernemer Joost van Schie (29) wilde 'iets' doen voor de vluchtelingen. En dus geeft hij een feestje.
Hoe kun je de werelddoelen het beste uitvoeren?
Werelddoelen
Achtergrond – Zeventien doelen voor een betere wereld, hoe gaan we ze uitvoeren? De Verenigde Naties geven tips en tools
Aanslag in Burkina Faso op 16 januari
Terreur
Achtergrond – Niet terroristen zaten achter de aanslagen in Burkina Faso, maar simpel 'tuig', waar het volk korte metten mee zal maken.
Protesten in Guatemala bij inhuldiging Jimmy Morales
Actueel – De voormalig acteur en komiek Jimmy Morales is de nieuwe president van Guatemala. Niet iedere Guatemalteek wordt daar blij van.
Willie Wortel
Column – Roeland Muskens ergert zich aan constante innovatie. "We moeten terug naar een samenleving die wenst te repareren in plaats van vernieuwen."
Nieuwe aardbeving Nepal waarschijnlijk
Onrustige breuklijn
Van ’t web – Een herhaling van de zware aardbeving in Nepal vorig jaar kan al binnen een paar jaar plaatsvinden, waarschuwt een nieuwe studie.
Valerie met theeproducent
Blog – Wie weet waar zijn thee precies vandaan komt? De oprichters van sociale onderneming FRANK gaan proberen de consument en producent dichter bij elkaar te brengen. In een reeks blogs zullen zij het verhaal achter de thee gaan vertellen.
Margarete Njeri
Crisishulp
Interview – Margarete Njeri (23) is geboren om mensen te helpen en staat haar mannetje als maatschappelijk werkster op het Keniaanse platteland
De warmtekaravaan
sjaals en sokken
Blog – "Bizar. Niet ver van mijn huis in Utrecht leven bijna 2.000 mensen in een vluchtelingenkamp"
Jonge Pakistani
De meeste mannen in Pakistan houden er een vriendin op na. Condooms gebruiken ze nauwelijks waardoor besmettingen met hiv snel stijgen. Voorlichtingscampagnes mogen niet van islamitische leiders. Seks bespreek je binnen de familie en niet er buiten.
Sociaal ondernemen
Scriptieserie
Onderzoek – Hoe ontwikkelingsorganisaties (sociaal) ondernemerschap stimuleren.
Abonneren op