Werelddoelen voor scholieren

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Zeventien doelen en 169 subdoelen die een eind moeten maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Hier vind je alles over de werelddoelen.

Wat zijn de werelddoelen?

De werelddoelen gaan over armoede, ongelijkheid en klimaatverandering, maar ook over onderwijs, vrede en veiligheid en duurzame, inclusieve economie. Waar gaan de doelen nog meer over? Waarom hebben we ze nodig? En wat hebben ze te maken met de millenniumdoelen? ‘Alles wat je moet weten over de opvolgers van de millenniumdoelen’ lees je hier. 

In september 2015 zijn de werelddoelen aangenomen. Maar wat nu? Vanaf januari 2016 zijn overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en burgers bezig met het implementeren van de werelddoelen, zodat we de doelen in 2030 ook echt zullen behalen. Maar zoals met alles moet je ‘werelddoelen implementeren ook eerst leren’.

Onderhandelingen over de opvolgers van de millenniumdoelen hebben wel drie jaar geduurd. Iedereen mocht meepraten over een nieuwe agenda voor duurzame ontwikkeling. Hoe zijn de werelddoelen opgesteld? Lees het in de tijdlijn. Deze is het best te bekijken op volledig scherm.

Tijdens de VN-top in september bleek dat veel jongeren staan te trappelen om aan de slag te gaan met de werelddoelen. En secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon noemde jongeren zelfs de ‘fakkeldragers voor een duurzame toekomst’. Maar in veel landen is het voor jongeren nog niet zo makkelijk om echt aan de slag te gaan met de 17 doelen. Waarom dat zo is lees het hier: ‘Jongeren aan de slag met de werelddoelen. Hoe dan?!’ 

Leuk, die doelen. Maar hoe meten we eigenlijk het succes van de werelddoelen? En hoe komt het dat we nog niet exact kunnen meten hoe het ervoor staat op terreinen als armoede, onderwijs en gezondheidszorg? Lees meer over het belang van data in ‘Meten is weten?’ en ‘Meten is weten – soms’.

De doelen gelden niet alleen voor ontwikkelingslanden, ze gelden voor alle landen. Dus ook voor Nederland. Wat vinden Nederlanders eigenlijk het belangrijkste werelddoel

Jongeren over de werelddoelen

Wil je meer weten over een bepaald thema? Hieronder vind je een greep uit onze interviews met jongeren die al met de doelen bezig zijn.

Joszi Smeets, directeur van de Youth Food Movement YFMJoszi Smeets, directeur van de Youth Food Movement YFM

Verhalen over de grens

Ook in andere landen laten jongeren weten wat zij belangrijk vinden voor de wereld in 2030. België kampt met jeugdwerkeloosheid en in Spanje is onderwijs juist belangrijk. In Marokko is gelijkheid tussen mannen en vrouwen niet vanzelfsprekend, maar de Marokkaanse Hanane (22) trekt zich daar niets van aan: “Ik zie mezelf als een sterke vrouw omdat ik gestudeerd heb.” In Ghana starten steeds meer jonge vrouwen een bedrijf of gaan de politiek in. Volgens de Ghanese Abena (25), is er meer behoefte aan vrouwelijke rolmodellen.

In Benin vinden jongeren het soms lastig om over seks te praten, maar toch is dit heel belangrijk. “Als jongeren meer weten over seksuele gezondheid kunnen ze betere keuzes maken”, vertelt de Beninse Loukman (30) ons. In Namibië vindt boer Michael (26) het belangrijk dat er meer jongeren de landbouwsector in gaan. Maar volgens Michael wordt landbouw in Namibië nog vaak geassocieerd met vrouwen in kleine dorpjes die voedsel verbouwen voor eigen consumptie. “landbouw is nog niet sexy genoeg”, aldus Michael, maar hij is van plan dit te veranderen.

Partnerschappen voor de werelddoelenFotograaf/bron: ©Maarten Willemstein/OneWorld

Afbeeldingen & filmpjes

Voor afbeeldingen van de doelen kun je een kijkje nemen in de beeldbank van OneWorld. Meer afbeeldingen en de (Engelstalige) logo’s kun je downloaden via het media centre van de internationale Global Goals website. 

Er zijn al veel filmpjes gemaakt over de werelddoelen. Hieronder vind je een selectie:

Tell everybody – De Global Goals campagne.
We the people for the Global Goals (sterren). 
Werelddoelen voor kinderen.
De werelddoelen, wat kan jij doen? 

Op zoek naar nog meer informatie over de werelddoelen? Bekijk hier de website over de Global Goals, of neem een kijkje in ons werelddoelen dossier. Wil je juist meer weten over de millenniumdoelen en of ze zijn behaald? Bekijk dan hier de millenniumdoelenpagina

Veel succes met je werkstuk, verslag of spreekbeurt! Laat je ons weten hoe het is gegaan? 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons