Wat zijn de Global Goals?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Hoe wil jij dat de wereld eruitziet over vijftien jaar? Eind september 2015 is er door de Verenigde Naties een nieuwe mondiale agenda aangenomen die een eind moet maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Zes vragen over de Global Goals.

Global Goals, wat moet ik me daar bij voorstellen?

Dat zijn zeventien ‘Sustainable Development Goals’, of SDG’s, om de wereld tot ‘een betere plek te maken in 2030’, schrijven de Verenigde Naties in hun voorstel voor een nieuwe mondiale agenda. Het eerste en belangrijkste doel is het beëindigen van extreme armoede, volgens de VN ‘de grootste uitdaging van deze tijd’. Verder zijn er doelen over gezondheid, onderwijs en schoon drinkwater, maar ook doelen over duurzame energie, minder ongelijkheid en het aanpakken van klimaatverandering.

We hadden toch al millenniumdoelen die armoede moesten beëindigen?

De VN bedachten in 2000 voor het eerst ontwikkelingsdoelen voor de hele wereld: de acht millenniumdoelen die dit jaar aflopen. Wat we daarmee precies bereikt hebben, is lastig te meten en we weten niet hoe de wereld er zonder de doelen uit zou hebben gezien. Het doel om het aantal mensen dat in extreme armoede leeft te halveren is volgens de VN gehaald, hoewel dat zonder de economische groei van China niet was gelukt. Doelen over moeder- en kindersterfte waren minder succesvol: nog steeds sterven elk jaar 300.000 vrouwen tijdens hun zwangerschap, bevalling, of in de dagen daarna. Tijdens RIO+20, de VN top voor duurzame ontwikkeling in juni 2012 werd er voor het eerst gesproken over ‘duurzame ontwikkelingsdoelen’ die de millenniumdoelen moesten opvolgen.

Global Goals logo

 

De 17 Global Goals

Wat is er zo anders aan deze nieuwe doelen?

De Global Goals gaan door waar de millenniumdoelen ophouden, maar zijn ‘veel ambitieuzer’, stellen de VN. Ze gaan niet alleen over ontwikkeling, maar ook over duurzaamheid. Bovendien zijn de Global Goals, in tegenstelling tot de millenniumdoelen, niet alleen binnen de muren van de VN bedacht. Iedereen mocht erover meepraten. Via de online enquête MyWorld konden burgers stemmen op thema’s die zij belangrijk vinden, zoals onderwijs en internettoegang. VN-medewerkers gingen met pen en papier het platteland op in de armste landen. Zo hebben wereldwijd bijna 7,8 miljoen mensen gestemd op hun favoriete thema. Er werd ook een speciaal High Level Panel benoemd en een VN-werkgroep met 70 landen stelde de lijst op met zeventien doelen waar de 193 lidstaten de maanden voorafgaand aan de VN-top over onderhandelden. De nieuwe ontwikkelingsagenda geldt voor alle landen, en is niet alleen ‘hulp’ van rijke landen aan arme landen. En ze hebben aandacht voor mensenrechten, economische groei, vrede en veiligheid, en klimaat. In 2000, bij de start van de millenniumdoelen, had niemand het daarover.

De doelen zullen geen miljarden maar biljoenen kosten

Hoe worden de doelen gefinancierd?

De doelen zullen 'geen miljarden, maar biljoenen’ kosten, stelt de Wereldbank. Schattingen lopen uiteen van 2 biljoen tot 4,5 biljoen dollar per jaar, of ongeveer 4 procent van het mondiale BNP. Rijkere landen beloofden in juli 2015, tijdens een grote financieringstop in Addis Abeba, opnieuw om 0,7 procent van hun bruto nationaal product aan ontwikkelingssamenwerking te besteden. Daarnaast zijn landen het eens geworden dat de financiering voor de nieuwe doelen niet alleen uit de publieke, maar ook uit de private sector moet komen.

Leuk, maar wat hebben de doelen met mij te maken?

Ze gaan ook over jou. Kleding die je bij de winkel koopt, komt grotendeels uit het buitenland, zoals Bangladesh of Ethiopië. Door jouw shirtje ben je verbonden met werkomstandigheden daar, de hoeveelheid water die er wordt gebruikt en vervuild tijdens de productie, en hoe duurzaam de katoen verbouwd wordt. Dat geldt voor heel veel van de spullen die je koopt en gebruikt. En de uitlaatgassen die onze auto’s uitstoten, zorgen voor droogte of meer regen in andere landen. Door jouw keuzes en acties kan ook jij bijdragen aan het behalen van de Global Goals.

En nu?

Vanaf januari dit jaar zijn de Global Goals officieel ingegaan en overheden zijn op dit moment bezig de Global Goals te vertalen naar nationaal beleid. De prioriteiten voor de implementatie van de doelen zijn per land verschillend. Waar het ene land bijvoorbeeld nog hard moet werken aan gezondheidszorg, moet het andere land harder werken aan goed onderwijs. Dit betekent echter niet dat landen de voor hen belangrijkste doelen kunnen uitkiezen om de rest links te laten liggen. In maart worden de indicatoren om de voortgang te meten bekendgemaakt door de VN-statistiekafdeling. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons