Hoe maken we Den Haag klimaatneutraal?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het is 19 mei, en op de New World Campus in Den Haag verzamelt zich een bont gezelschap van mensen die met elkaar gaan praten over het onderwerp van vandaag: hoe krijgen we de gemeente Den Haag klimaatneutraal in 2040? Wat is daarvoor nodig, wie kan daar aan bijdragen, en hoe?

Deze zogeheten Wicked Problems Plaza sessies hebben te maken met duurzame ontwikkeling en passen bij één van de 17 Global Goals. De reeks wordt georganiseerd door de New World Campus in samenwerking met het Partnerships Resource Centre en het RVO.nl-kennisprogramma DuurzaamDoor. Aansluitend aan elke sessie is er een publieksbijeenkomst over hetzelfde onderwerp. 

 

[[{“fid”:”48239″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Wicked Problems Plaza”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Wicked Problems Plaza”},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”artikel_halve_breedte file-file-styles-artikel-halve-breedte file-styles media-element styles”,”id”:”styles-5-0″}}]]

Nieuwe aanknopingspunten vinden

Vragen genoeg om een dag mee te vullen. Dit doen we niet in het wilde weg, maar op een gestructureerde manier en met twee ervaren facilitatoren. De gebruikte methode is die van de Wicked Problems Plaza, ontwikkeld door professor Rob van Tulder van het Partnership Resource Centre van de Erasmus Universiteit, in samenwerking met de New World Campus. Deze houdt in dat de vijftien belangrijkste stakeholders gezamenlijk een vast aantal stappen doorlopen waarin ze abstracte problemen kunnen vertalen naar concrete oplossingsrichtingen. Aan het einde van de dag zullen ze het probleem niet hebben opgelost, daar is het te ingewikkeld voor. Maar een paar nieuwe aanknopingspunten vinden, en mensen met wie je verder kunt werken, dat is winst.

Het wordt persoonlijk

De vijftien aanwezigen komen van verschillende organisaties: er zijn vertegenwoordigers van gemeenten, bedrijven, NGOs, en ook wetenschappers. In de eerste stap wordt deze informatie expres niet gedeeld. In deze fase is het belangrijker te weten wie je bent en wat je drijft, dan waar je werkt. Iedereen heeft een voorwerp meegenomen en vertelt waarom juist dat voor hem of haar het probleem symboliseert. Er komt van alles voorbij: een belastingformulier, een nagelvijl, een MP3-fragment van De Dijk, en een lief geknutseld Moederdagcadeau. Uit wat men vertelt, wordt al snel duidelijk dat we te maken hebben met een groep die gewend is te praten over duurzaamheid en graag naar oplossingen wil.

[[{“fid”:”48241″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Wicked Problems Plaza sessie 2″,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Wicked Problems Plaza sessie 2″},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”artikel_volle_breedte file-file-styles-artikel-volle-breedte file-styles media-element styles”,”id”:”styles-7-0″}}]]

Zo haal je duurzaamheid als Trojaans paard binnen

Techniek en mensen

En over die oplossingen hebben we het vervolgens dan ook. Wat voor oplossingen bestaan al, zowel voor de korte als de lange termijn? Wat werkt, en wat werkt niet? Veel mogelijkheden voor technologische innovatie komen aan bod, terwijl tegelijkertijd de menselijke kant niet uit het oog wordt verloren. Bewustwording en kennis worden als belangrijk gezien, en men beseft dat je niet alle doelgroepen met dezelfde boodschap mee zult krijgen. Framing is van belang blijkt uit deze sessie. Een moestuin-project kun je als ‘duurzaam’ benoemen, maar heeft ook een link met ‘gezondheid’, wat bij sommige mensen misschien beter ligt. "Zo haal je duurzaamheid als Trojaans paard binnen”, aldus één van de deelnemers.

Vanuit alle mogelijke oplossingen kiezen we uiteindelijk twee sporen waarin de deelnemers de meeste mogelijkheden zien. Het gaat dan over het nadenken over het doorbreken van bestaande machtsstructuren door het vormen van nieuwe coalities, en om het stimuleren van goed gedrag door te zorgen voor de juiste prikkels. Er wordt gepraat over hoe samenwerking tussen nieuwe partijen de bestaande macht kan breken – zoals de vele energiecooperaties de traditionele energiemarkt hebben opgeschud. Echt concreet wordt het wanneer onderwerpen als het verduurzamen van kantoren en huurwoningen, en mogelijkheden voor lokale voedselproductie en –consumptie op tafel komen. Er worden goede intenties uitgesproken en nieuwe partners gezocht, en een flink aantal deelnemers ziet opties tot samenwerking.

Gaat het lukken?

Tot slot keren we terug naar de vraag waarmee we dag begonnen, en denken we na: zijn we nu dichterbij een klimaatneutraal Den Haag in 2040? Het antwoord is niet eenduidig. Er moet nog veel gebeuren en we willen niet naïef zijn. Maar een klein zaadje is geplant, en een nieuw klein netwerk van mensen die door willen praten én doen is ontstaan. Dat is winst, en een reden tot proosten tijdens de borrel.

Deze tweede Wicked Problem Plaza sessie is georganiseerd met Publieke Versnellers. De volgende bijeenkomst in deze reeks gaat over Global Goal 2: einde aan honger. Deze wordt georganiseerd in samenwerking met The Hunger Project en vindt plaats op 16 juni 2016. Bekijk de website van de New World Campus voor meer informatie. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons