Goede buurzaamheid

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Hugo von Meijenfeldt blogt wekelijks over zijn werkzaamheden als Coördinator Nationale Implementatie Global Goals.

Blog 10 – Hoe ver zijn onze buren met het implementeren van de Global Goals? Kunnen ze ons wel bijbenen en leren ze genoeg van ons? Dat bekende Nederlandse vingertje weer, zul je denken. Toch geven de buren ons voor de helft nog ons oude krediet. Bij onze beste eigenschap vullen zij in 'they know it all', en bij onze slechtste eigenschap 'they know it all'. Inmiddels zijn wij een stukje bescheidener geworden, omdat wij onszelf in de vergelijkende lijstjes zien zakken, soms dramatisch.

Glazige blik

Na bijeenkomsten van de EU in Brussel en de OESO in Parijs ben ik een stuk wijzer geworden hoe het verhoudingsgewijs is gesteld met de implementie van de Global Goals. Global Goals? Mijn buitenlandse collega’s kijken glazig bij deze term uit de VN publiciteitscampagne. Zij vertalen de Sustainable Development Goals letterlijk in Objectifs de Développement Durable, Nachhaltige Entwicklungsziele en Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

Onze buren hebben aparte instellingen en strategieën voor duurzame ontwikkeling. Die moeite nemen wij niet, en dat geeft ons een voorsprong

Onze buren hebben aparte instellingen en strategieën voor duurzame ontwikkeling. Die moeite nemen wij niet. Dat geeft als voordeel dat wij een voorsprong hebben bij het invullen van het geldende en aangekondigde rijksbeleid per subdoel en het uitzoeken hoe wij onze nationale data kunnen verbinden aan de indicatoren.

Aankomende verkiezingen

Zodra de landen weten waar de beleidstekorten ten opzichte van de doelen precies liggen en welke beleidsalternatieven er voorhanden zijn, wordt het tijd politieke afspraken over oplossingen te maken. Het gaat waarschijnlijk niet om kleine ingrepen. Duitsland, Frankrijk en Nederland hebben in 2017 verkiezingen en dat lijkt goed uit te komen.

Ook op een ander terrein steekt Nederland gunstig af: proactieve bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke groepen, die met elkaar en de overheden gemakkelijk aan dezelfde tafel schuiven. Polders en coöperaties zijn ons op de buik geschreven. SDG 17 doopt dit om tot partnerschappen. Voor de implementatie daarvan maakt Nederland dus een vliegende start. Ter facilitering worden wel platforms voor partnerschappen opgericht, met het ‘Global Goals Charter’ als beste voorbeeld.

Op twee punten hebben we een voorsprong op de buren, maar dat betreft alleen nog maar proces. Nu kijken of we op de inhoudelijke lijstjes ook omhoog weten te klimmen.

Meer lezen van Hugo von Meijenfeldt? Bekijk hier zijn blogserie 'Werken met de Werelddoelen'.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons