Gezondheidsklachten na seks een groot taboe

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Net als hiv verspreidt baarmoederhalskanker zich via seksueel contact. Vrouwen worden ongemerkt geïnfecteerd met een virus dat grote gevolgen kan hebben. Lex Peters (64) was jarenlang hoogleraar gynaecologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum en is oprichter van de Female Cancer Foundation: “In Nederland wordt de diagnose baarmoederhalskanker zo’n 700 keer gesteld. In de rest van de wereld is dat jaarlijks 500.000 keer.”

Wat is baarmoeder-halskanker?
De ziekte ontstaat door het humaan papillomavirus (HPV). Zo’n 80% van alle vrouwen raakt met dit virus besmet. De meeste varianten van het virus zijn onschuldig, maar twaalf typen kunnen kanker veroorzaken. Bij vroegtijdige opsporing kan de ziekte goed behandeld worden.

Deze vorm van kanker is met name een groot probleem in Zuid-Amerika, de landen onder de Sahara in Afrika en in het verre Oosten. Daar heerst nog vaak een taboe om over seks te praten en wordt er al helemaal niet openlijk gesproken over gezondheidsklachten die te maken hebben met seks. Daarnaast laat de gezondheidszorg te wensen over. Een perfecte cocktail voor een ziekte als baarmoederhalskanker om nog vele slachtoffers te maken.

Simpele methode
Peters: “Meestal is het een jonge vrouw die sterft aan deze vorm van kanker. Als ze de spil in het huishouden is én de kostwinner, kan je je voorstellen dat een heel gezin vervolgens wegglijdt in armoede en ellende.” Zijn strijd tegen de ziekte bestaat uit een hele simpele methode. In het beginstadium kan een vrouw voor nog geen tien euro onderzocht en gelijk behandeld worden. De wapens: tafelazijn en vloeibaar stikstof. Peters: “Ik weet niet of ik het zelf nog ga meemaken, maar baarmoederhalskanker is net als de pokken en mazelen een ziekte die we met behulp van goede voorlichting, condoomgebruik, uitstrijkjes, vaccinatie en snelle behandeling uit kunnen roeien. Een volgende generatie vrouwen zal het hopelijk niet meer krijgen.”

Rolmodellen
Voor veel vrouwen in ontwikkelingslanden is de stap om hulp te zoeken nog erg groot. Peters zet daarom rolmodellen in: “De vrouwen van presidenten zijn heel geschikt als voorbeeld. Deze first ladies hebben een enorme invloed op de vrouwen in hun land. Zo gaf in Zambia de vrouw van de president het startsein van een project in haar land.”

Eva Jinek
De Female Cancer Foundation zegt met hun inzet de kans op baarmoederhalskanker met 90% te kunnen beperken. Lex Peters hoopt dan ook dat heel veel vrouwen in Nederland niet alleen zelf aan preventie gaan doen om hun eigen lichaam te beschermen, maar hij roept ze ook op solidair te zijn met al die vrouwen in de rest van de wereld die in hele andere omstandigheden leven. Bekende Nederlanders als Eva Jinek, Jennifer Hoffman en Marjan Berk geven het voorbeeld in de nieuwste campagne van de Female Cancer Foundation.

[[{“fid”:”24664″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“height”:”327″,”width”:”581″,”alt”:”Female Cancer Foundation”,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons