Wereldbevolking neemt klimaatverandering serieus

16-03-2007
Door: Eli Clifton
Bron: IPS

Bijna overal vindt een meerderheid van de ondervraagden dat er maatregelen nodig zijn, maar er bestaat verschil van mening over hoe snel dat moet gebeuren.
 
In China, een land dat vaak afgeschilderd wordt als een van de grootste milieuzondaars, vinden meer dan vier op de vijf ondervraagden dat er onmiddellijk maatregelen moeten komen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Alleen in Australië is de score met 92 procent van de ondervraagden nog hoger. In India oordeelt daarentegen slechts iets minder dan de helft van de respondenten dat de dreigende klimaatverandering meteen tot handelen noopt. Bijna een kwart van de bevraagden is zelfs tegen actie.
 
De zeventien landen waar de Chicago Council on Global Affairs en WorldPublicOpinion.org samen met plaatselijke enquêtebureaus aan de slag gingen, zijn samen goed voor meer dan de helft van de wereldbevolking. Naast grote landen als China, India, de VS, Indonesië en Rusland zaten er ook kleine en middelgrote landen Peru, Armenië, Thailand en Oekraïne in de steekproef.
 
In India is de twijfel aan de wetenschappelijke bewijzen voor de opwarming van de aarde het grootst - 24 procent van de bevraagden vindt dat de er geen geld mag gaan naar de strijd tegen het broeikaseffect "tot we zeker zijn dat de opwarming van de aarde echt een probleem is." In Rusland en Armenië denkt één op vijf respondenten er ook zo over. Landen waar heel weinig mensen willen wachten op meer wetenschappelijke bewijzen zijn Argentinië (3 procent) en Thailand (7 procent).
 
Veel mensen oordelen dat de opwarming van de aarde een "kritiek" probleem is - de cijfers variëren van ongeveer 70 procent in Mexico, Australië en Zuid-Korea tot 51 procent in India, 47 procent in China en 46 procent in de VS. In sommige kleinere landen maken minder mensen zich grote zorgen. In Armenië en Israël noemt slechts ongeveer 15 procent van de bevraagden de toestand kritiek.
 
In de VS en in een aantal kleinere landen vinden de meeste respondenten dat er meteen maatregelen moeten komen en geloven ze dat die veel geld zullen kosten. In India, de Filipijnen, Thailand, Polen en Oekraïne denken de meeste ondervraagden dat het probleem gradueel kan worden aangepakt, in stappen die financieel niet te zwaar wegen. China en Rusland oordelen verdeeld over die kwestie.
 
In vijf ontwikkelingslanden - China, India, Argentinië, Armenië en Thailand - vroegen de enquêteurs ook of ontwikkelingslanden hun uitstoot van broeikasgassen moeten beperken als de rijke landen daarvoor met steun over de brug komen. Overal antwoorden veel meer respondenten met 'ja' dan met 'nee'. In China haalt 'ja' 79 procent, in India 48 procent. De vijf landen hebben het Protocol van Kyoto geratificeerd maar zijn als ontwikkelingslanden nog niet verplicht hun uitstoot van broeikasgassen te beperken.
 
Een andere opiniepeiling die ook woensdag werd gepubliceerd, bevestigt de resultaten van de Chicago Council on Global Affairs. Uit een onderzoek van de Yale University School of Forestry and Environmental Studies blijkt dat 83 procent van de Amerikanen de opwarming van de aarde een "ernstig probleem" vindt. In 2004 was dat percentage nog 70 procent.

Reacties