Wereldbank waarschuwt Indonesië voor illegale houtkap

24-04-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/onzeWereld

'Tot nu toe zien we onvoldoende politieke wil van Jakarta om op te treden,' verklaarde het hoofd Indonesië van de bank, Mark Baird, dinsdag in de International Herald Tribune.

De in Londen gevestigde milieugroep Environmental Investigation Agency heeft de regering in Jakarta de namen verstrekt van achttien houtbaronnen, die verantwoordelijk worden geacht voor een groot deel van de illegale kap. Volgens de groep 'zijn vaak juist de mensen die de bossen zouden moeten beschermen, degenen die laten kappen'.

Volgens een eerder rapport van de Wereldbank verdwijnen vooral laaggelegen tropische wouden in hoog tempo. Als maatregelen uitblijven, is er van deze wouden in 2010 niets meer over.

Volgens het rapport is de kans groot dat de kostbaarste gebieden op Sumatra in 2005 al zijn verdwenen. Vijf jaar later zal dit ook het geval zijn in Kalimantan, het Indonesische deel van Borneo.

Ook in Nederland waarschuwen milieuorganisaties al langer voor de houtkap en het afbranden van stukken tropisch bos ten behoeve van het aanleggen van ondermeer palmolieplantages.

Momenteel onderhandelen Milieudefensie en Greenpeace met de banken ABN Amro, ING en Rabobank omdat zij financiële diensten verlenen aan Aziatische bedrijven die bij de vernietiging van bos betrokken zijn.

Reacties