Wereldbank steekt geld in Kaspische olie

05-11-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld/IPS

Volgens Milieudefensie schenden het bouwconsortium BTC en de drie betrokken landen in hun contracten zowel nationale als internationale wetgeving. Bovendien voldoet BTC niet aan de voorwaarden die de Wereldbank zichzelf bij ontwikkelingsprojecten stelt. ‘Dit project voldoet op tal van punten niet aan de eigen sociale en milieurichtlijnen van de Wereldbank. De mooie woorden van de Wereldbank blijken niets waard’, aldus campagneleider Paul de Clerck.

In maart nog stelde het Operations Evaluation Department, een intern controleorgaan van de Wereldbank, dat de bank beter minder zou investeren in olie- en mijnbouwprojecten, en zeker minder in landen die nog problemen hebben met een transparant en democratisch bestuur. De International Financial Corporation (IFC), de dochter van de Wereldbank die zich met private investeringen bezig houdt, gaat met de aangekondigde lening tegen dat advies in.

Bescherming

De IFC stelt dat er alles aan zal worden gedaan om het milieu langs de pijpleiding te beschermen. De inkomsten die Azerbeidzjan uit de exploitatie van zijn olie- en gasvoorraden haalt, zullen in een staatsfonds terechtkomen dat gecontroleerd wordt door Ernst & Young. De financiële resultaten zullen bovendien publiek worden gemaakt.

De IFC schat dat Azerbeidzjan de komende 20 jaar 29 miljard dollar kan verdienen door de uitvoer van olie. Georgië zou als transitland een half miljard dollar ontvangen, terwijl Turkije 1,5 miljard zou kunnen opstrijken voor zijn deel van de pijpleiding, de overslag van de olie in tankers in Ceyhan en andere investeringen die met het project samenhangen.

Milieudefensie reageert schamper op deze schattingen: Paul de Clerck: ‘Georgië en Azerbeidjan staan in de top tien van meest corrupte landen. Het is daarom zeer onwaarschijnlijk dat het geld ten goede zal komen aan de arme mensen.’

Maar de voorstanders van het project zijn machtig. Met name de Verenigde Staten hopen door de Kaspische olie minder afhankelijk te worden van de energietoevoer uit het Midden-Oosten. De pijpleiding tussen Baku en Ceyhan moet de ruggengraat worden van een alternatieve ‘energiecorridor’ tussen Oost en West.

Nu de Wereldbank via de IFC haar zegen heeft gegeven aan het project, laten andere financiers zich mogelijk sneller over de streep trekken. De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling, beslist maandag 10 november over het project. De Duitse ontwikkelingsbank KFW zou volgens de Duitse zakenkrant Handelsblatt ook rekening houden met de positie van de IFC.

Zie ook 'Oliepijpleiding naar Turkije strijdig met richtlijnen Wereldbank’

Miliedefensie

Reacties