Wereldbank goed voor 2,6 miljoen gedwongen verhuizingen

27-09-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: onzeWereld

Drie Kloven Dam in China (foto EPA)

Eerder dit jaar stelde de Wereldbank een besluit uit over de financiering van een groot anti-armoede project in China. Daarbij moeten, zogenaamd vrijwillig, bijna 60.000 mensen verhuizen.

Dit zeer omstreden project werd kritisch geanalyseerd door het onafhankelijke inspectiepanel van de Wereldbank zelf. De Bank zou de eigen voorschriften niet gevolgd hebben. De Chinese overheid was razend over het uitstel. Beijing trok de leningsvraag in omdat het aan te excessieve voorwaarden moest voldoen.

De nieuwe Wereldbankcijfers zullen de critici van dit project extra munitie bieden.

Volgens eigen cijfers waren 223 lopende projecten van de Wereldbank vorig jaar goed voor een 'herhuisvesting' van 681.000 huishoudens, of 2,6 miljoen mensen. Het merendeel van deze projecten speelt zich af in Zuidoost-Azië, met name China en de Pacific.

Een eerdere versie van het Wereldbank-rapport stelde bovendien dat 40 procent van de projecten een nadelig effect had op het milieu. De overige 60 procent had waarschijnlijk een nadelige impact. In de eindversie zijn deze gegevens weggelaten, stelt the Financial Times.

Steeds meer mensen
De onbekende organisatie die de krant de documenten bezorgde, stelt dat de gegevens aantonen dat Wereldbankprojecten een nadeliger invloed op mens en milieu hebben dan wel eens wordt verondersteld.


De Wereldbank geeft een en ander toe. Zij stelt dat voor herhuisvestingsprojecten nieuwe richtlijnen worden opgesteld. Mensen die land kwijt raken als gevolg van een gedwongen verhuizing, zouden voortaan wel gecompenseerd worden.


Maatschappelijke organisaties hebben er weinig vertrouwen in. Volgens de Duitse milieugroep Urgwald is de kwestie van belang omdat het aantal gedwongen verhuizingen nog steeds groeit.

In 1983 ging het om 450.000 mensen, momenteel om 2,6 miljoen. Volgens de Wereldbank komt dat door een groeiend aantal projecten in steden, voor bijvoorbeeld sanitaire voorzieningen. Daardoor gaat het automatisch om meer mensen.

Reacties