Wereldbank geeft Afrika lening voor aidsbestrijding

08-02-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Volgens de in Washington gevestigde bank is het geld bedoeld voor het opzetten van programma's in zuidelijk Afrika. Met de nieuwe lening komt het totaalbedrag dat de bank heeft vrijgemaakt voor de strijd tegen de ziekte op 1 miljard dollar.

Absurd

‘Het is een absurde redenering van de Wereldbank om te denken dat ze met zulke leningen Afrika financiert’, zegt Ellen Verheul van Stichting Wemos. Volgens haar is de lening uiteindelijk een aanslag op de toekomstige budgetten van Afrika.

‘Er is geen zekerheid dat de economie zo sterk zal groeien, zodat Afrika over tien jaar die lening van de Wereldbank terug kan betalen. Op deze manier brengt de bank nog meer schade aan het continent toe’, vervolgt zij.

Verheul is niet van mening dat de Wereldbank de lening in een gift moet omzetten. Volgens haar zou het beter zijn als bilaterale donoren met meer giften over de brug zouden komen.

Afrika is het zwaarst door HIV en aids getroffen werelddeel. De afgelopen twintig jaar zijn er naar schatting 18 miljoen mensen aan de ziekte bezweken.

Dagelijks raken in Afrika volgens de Wereldbank ongeveer 9000 mensen met HIV besmet. Van de ongeveer 40 miljoen seropositieven leven er naar schatting 28 miljoen in Afrika.

De Wereldbank
Stichting Wemos

Reacties