Wereldbank controleert portemonnee Ugandese leiders

11-04-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De Wereldbank verstrekte het geldbedrag op voorwaarde dat alle ministers, adviseurs van de president en andere hoge functionarissen in Uganda hun bankrekening openbaar zouden maken. De gegevens moesten terechtkomen bij de inspecteur-generaal van de regering (IGG) in naleving van de Leadership Code.

De IGG stuurde in totaal 6780 formulieren naar de hoge functionarissen binnen het overheidsapparaat. In januari had slechts 25 procent van de betrokkenen het formulier geretourneerd.

Minister-president Apolo Nsibambi kreeg op 25 maart van de IGG te horen dat er tot die tijd slechts negen departementshoofden binnen de ministeries aan het verzoek voldeden. Twee van de 47 rechters, 16 van de 62 ministers en 28 van de 219 parlementariers had de moeite genomen het formulier terug te sturen.

Zelfs de minister van Financiën heeft de inhoud van zijn portemonnee nog niet aan de IGG doorgegeven. Hij was niet bereikbaar voor commentaar.

‘Als we de gegevens niet openbaar maken voor 15 april, moeten we de 50 miljoen dollar aan de Wereldbank teruggeven,’ zegt Nsibambi. Daarom heeft Nsibambi een dringende brief naar alle betrokkenen gestuurd om voor drie april alsnog hun rijkdommen in de openbaarheid te brengen.

Laatste nieuws uit Uganda
New Vision, een Ugandese krant

Reacties