Wereldbank blijft toch investeren in fossiele brandstoffen

04-08-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

Vorig jaar december verscheen de Extractive Industries Review, een onafhankelijke studie die de Wereldbank zelf had uitbesteed om haar rol in de financiering van mijnbouw-, olie- en gasindustrie te evalueren. Na drie jaar onderzoek kwamen de auteurs tot de conclusie dat de internationale kredietinstelling met de leningen geen bijdrage leverde aan haar zelfverklaarde missie van armoedebestrijding. In plaats van tot meer ontwikkeling leidden investeringen in olie, gas en mijnbouw vaak tot meer corruptie en conflicten, zo concludeerde het team onder leiding van Amil Salim, een voormalig Indonesisch Milieuminister.

De auteurs raadden de Wereldbank aan om onmiddellijk te stoppen met investeringen in steenkool en zich tegen 2008 uit de olie- en gasindustrie te trekken. Investeringen in de mijnbouw moesten strikt gereguleerd worden en het vrijgekomen geld moest naar hernieuwbare energiebronnen en energiebesparende projecten gaan.

De 24 directeuren van de Wereldbankgroep, die de 184 deelnemende landen vertegenwoordigen, legden de aanbevelingen dinsdag naast zich neer. Ze keurden een managementplan goed dat aanbeveelt door te gaan met de omstreden investeringen. Het budget voor hernieuwbare energiebronnen wordt wel verhoogd, jaarlijks met 20 procent in de komende 5 jaar. Ook wil de bank meer toezien op de wijze waarop de projecten worden uitgevoerd.

De Nederlandse politicus Ad Melkert is een van de directeuren. Hij liet eerder al weten het huidige beleid van de Wereldbank te steunen. Volgens hem kan de bank alleen op die manier nog enige invloed houden op de wijze waarop de grondstoffen worden gewonnen.

De beslissing van de Wereldbankgroep heeft een aanzienlijke invloed op het energiebeleid dat de ontwikkelingslanden kunnen voeren. De bank fungeert als een magneet van privé-kapitaal: naast eigen investeringen leent hij elk jaar ettelijke miljarden aan en van energiegiganten die investeren in ontwikkelingslanden.

Reacties

Wereldbankvoorzitter James Wolfensohn lichtte dinsdag de beslissing toe. ‘De harde realiteit is dat 1,6 miljard mensen in ontwikkelingslanden geen elektriciteit hebben en 2,3 miljoen mensen biomassa-brandstoffen gebruiken die schadelijk zijn voor hun gezondheid. Dat onderstreept de noodzaak van blijvende en selectieve investeringen in olie, gas en steenkool.’ Wolfensohn beloofde dat er in de toekomst beter wordt gelet op het effect van de investeringen op armoedevermindering, verantwoord bestuur en transparantie. Bovendien zullen lokale gemeenschappen meer inspraak krijgen. Hoe die beloftes worden vervuld, moet nog worden uitgewerkt.

De milieu- en ontwikkelingsorganisaties in Washington reageerden verbolgen. ‘De Wereldbank trekt zich niets aan van de aanbevelingen van de Review. Het rapport was een oproep om het helemaal over een andere boeg te gooien. Maar voor de bank is het weer business as usual,’ zegt Jon Sohn van Friends of the Earth (FoE). ‘De evaluatie was een oproep om het energiebeleid helemaal te hertekenen, maar de bank kiest voor een goedkope gevelschoonmaak. Daarmee hebben we een historische kans gemist om leningen in dienste te stellen van armoedebestrijding.’ En dat is precies de missie van de Wereldbank, herhaalt Keith Slack, expert van Oxfam International. ‘De bank weigert om zich aan te passen. Ondanks haar mandaat om de armoede te bestrijden, kan ze niet bewijzen dat investeringen in ontginningsprojecten daar enig effect op hebben.’ Het Wereld Natuur Fonds sluit zich bij die kritiek aan.

De reactie viel te verwachten van de Wereldbank, zegt één van de auteurs van de Extractive Industries Review. ‘De Bank heeft er echt een kunst van gemaakt om de conclusies van het rapport om te buigen. Er is al zoveel gezegd over de vraag of ontginningsprojecten al dan niet de armoede bestrijden. Maar wat ik nog het merkwaardigste vind, is dat de Bank tot heel recent niets heeft ondernomen om op een rigoureuze en objectieve wijze een antwoord te vinden.’

color=red>
Eerdere artikelen:
FAQ's over Internationale Financiële Instellingen
Actiedag tegen jarige Wereldbank

De Extractive Industries Review -website van de Wereldbank
Het Wereld Natuur Fonds over de beslissing van de Wereldbank

Reacties