Wereldbank: aids bedreigt onderwijs in arme landen

08-05-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Meer dan 113 miljoen kinderen in de armste landen kunnen geen school bezoeken omdat de leraren te ziek zijn om les te kunnen geven of zelfs overleden zijn. In de Centraal-Afrikaanse Republiek is 85 procent van de leraren die overleden tussen 1996 en 1998, gestorven aan aids. In delen van Malawi en Uganda is één op de drie leraren besmet, in Zambia is dit een op de vijf.

Kinderen verliezen niet alleen hun leraren, maar ook hun ouders. Hierdoor valt de noodzakelijke ondersteuning weg om überhaupt naar school te gaan.

Kinderen tussen 5 en 14 jaar kunnen bij voldoende onderwijs zichzelf beschermen tegen besmetting. 60 van de nieuwe besmettingen vindt plaats in de leeftijdsgroep tussen 15 en 24 jaar, voornamelijk door onwetendheid.

Wereldwijd leven volgens de Wereldbank in het afgelopen jaar rond de 40 miljoen mensen met HIV en aids, het merendeel in Afrika. In zestien Afrikaanse landen is de besmettingspercentage hoger dan 10. In totaal raakten in het afgelopen jaar vijf miljoen mensen besmet met het virus.

De Wereldbank streeft ernaar dat in 2015 elk kind een basisopleiding ontvangt. Dit behoort tot de Millennium-doelstellingen voor Ontwikkeling die in september 2000 werden geformuleerd op een topconferentie van de Verenigde Naties.

Nog dit jaar begint de Wereldbank met projecten in tien landen. Hiervoor zoekt de organisatie nog financiële ondersteuning.

Persbericht van Wereldbank
Hele rapport van Wereldbank 'Education and HIV/AIDS: A Window of Hope'

Reacties