Achtergrond

Zwitserse banken gaan dictators dwarszitten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Als gevolg van de nieuwe wet kan het Zwitserse kabinet omstreden rekeningen bevriezen en het geld dat erop staat terugstorten naar het land waarvan het ontvreemd zou zijn. Het geld moet dan worden gebruikt om de levenskwaliteit daar te verbeteren meldt Swissinfo.

Jean-Claude Duvalier
Jean-Claude Duvalier, de oud-dictator van Haïti, is de eerste testcase voor de wet. Hij werd in 1986 verdreven uit Haïti. Kort daarop bevroor Zwitserland zijn tegoeden op Zwitserse banken, zo’n 5,8 miljoen dollar.  Dankzij de nieuwe wet kan de familie Duvalier alleen nog aanspraak maken op dit geld als ze kunnen bewijzen dat het op een eerlijke manier verdiend is.

‘Wet voldoet niet’
“De Zwitserse minister van buitenlandse zaken doet nu alsof het Zwitserse bankleven vanaf nu ‘schoon’ is, maar dat is totaal niet waar”, zegt Olivier Longcham namens de Berne Declaration. Deze ngo voert onder meer actie om het gestolen Haïtiaanse geld terug te krijgen. “Het huidige toezicht van de banken op verdachte fondsen heeft tot dusver lang niet altijd gewerkt. Zo heeft de inmiddels afgezette Tunesische president Zine-el-Abidine Ben Ali via de Zwitserse banken gewoon geld weg kunnen sluizen.” Voor Duvalier zal deze wet werken, voor anderen dictators waarschijnlijk niet. “Maar het is in ieder geval een kleine stap in de juiste richting”, vindt Olivier Longcham.

Samenwerking
Daniel Thelesklaf, directeur van het in Zwitserland gevestigde Internationaal Centrum voor Asset Recovery, gelooft dat deze zaak een test zal worden voor de effectiviteit van de wet. “Technisch gezien is de wet alleen van toepassing op zogenaamde ‘falende staten’. Maar dan moeten wel alle landen komen met een veroordeling van een ex-dictator. Anders kan zo iemand het geld alsnog naar een land dat hem niet veroordeeld heeft doorsluizen.” 

Ook moet een land wel weten dat een van hun banken het geld van een dictator beheert. “Verdachte transacties moeten meer gemeld worden, en dat vereist veel meer internationale samenwerking”, aldus Thelesklaf.

Foto boven: internationale munteenheden (cc) Epsos.de

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons