Achtergrond

Zesde plaats voor Hollandse hulp

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Nederland heeft een mooi rapportcijfer in de wacht gesleept. Maar liefst een 9,5 – voor hulp aan ontwikkelingslanden. Daarmee komt ons land op de zesde plaats van de ranglijst van de Commitment to Development Index te staan. Een jaarlijks overzicht, waarin de 27 rijkste landen worden gerangschikt op basis van hun inzet voor ontwikkelingsbeleid.

Hulp
In het onderzoek kijkt het CDI naar zeven verschillende gebieden die voor ontwikkelingslanden van belang zijn: hulp, handel, investeringen, migratie, milieu, veiligheid en technologie. Voor het onderdeel hulp haalde Nederland een dikke 9,5. Dit is vooral te danken aan de hoeveelheid economische hulp (0,76%) van de Nederlandse overheid, de goede bestedingen van dit geld, en de grote hoeveelheid giften die Nederlandse burgers schenken, met dank aan ons fiscale beleid.

Daarnaast werden onder andere een 6,7 voor milieu en een 6,3 voor investeringen genoteerd. In de categorie veiligheid was de score het laagst: een 3,2. Dit komt omdat Nederland veel wapens exporteert naar arme en ondemocratische regeringen.

Zakkers en stijgers
Gemiddeld scoort Nederland een 6,1 op de ranglijst. Een dikke halve punt lager dan vorig jaar, toen we met een 6,7 op de vierde plaats stonden. Nummer 1 op de lijst, Denemarken, heeft dit jaar een 7 gehaald. Helemaal onderaan de lijst staat, voor de zoveelste keer op rij, Zuid-Korea, met een magere 2,7. Opvallend is ook dat dit het enige land is met een score in de min (-1,3), voor handel. De strenge invoereisen die het land stelt aan producten uit ontwikkelingslanden, is hier de oorzaak van.

De Commitment to Development Index wordt jaarlijks samengesteld door het Amerikaanse onderzoeksbureau Center for Global Development (CGD), een denktank die werkt aan wereldwijde vermindering van armoede en ongelijkheid.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons