Achtergrond

Zero points voor mensenrechten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het songfestival in Azerbeidzjan verergert de repressie tegen oppositieleden en kritische journalisten. Dat zeggen verschillende Azeri die in ballingschap in Nederland wonen en betrokken zijn bij de organisatie van een alternatief songfestival op de avond van de finale. Tijdens Douze Points for Freedom vragen zij samen met Europarlementariërs, Nederlandse en Azerbeidjaanse artiesten aandacht voor de mensenrechtenschendingen in hun land van herkomst.

Isa Yusibov, een Azerbeidjaanse banneling die nu politicologie studeert aan de Universiteit van Amsterdam is secretaris bij een Amsterdamse afdeling van D66. Op een terras in het Vondelpark vertelt hij: “In Bakoe zijn 10.000 mensen, waaronder veel bedelaars, de binnenstad uitgejaagd omdat de regering niet wil dat buitenlandse journalisten hen zien. Zij zitten voorlopig opgesloten in een hotel buiten de stad.”

Volgens Yusibov kunnen buitenlandse journalisten daar niet makkelijk komen omdat zij vervoerd worden in busjes die hen gratis heen en weer rijden tussen hotels en het songfestival, dat op een pier in zee wordt gehouden. “Demonstreren voor hervormingen bijvoorbeeld mag alleen in de buitenwijken, waar dus niemand komt. Ook deze week zijn er weer mensen gearresteerd, al werden ze dezelfde dag weer vrijgelaten.”

Yusibov heeft geen goed woord over voor het regime van president Ilham Aliyev, zoon van de vorige president Heydar Aliyev. “Volgens de Raad van Europa waar Azerbeidzjan lid van is, heeft Azerbeidzjan 88 politieke gevangenen, onder wie achttien mensen die geïnspireerd door de Arabische lente hebben meegedaan aan demonstraties. Volgens de regering gaat het om ‘hooligans’. Vijf van hen zijn nu in hongerstaking voor democratische hervormingen.”

Corruptie op het festival
Ook muziek is niet vrij in Azerbeidzjan. Muzikant Azer Memmedov is naar Nederland gevlucht met zijn gezin. Yusibov: “Hij zingt inderdaad politieke liedjes, maar in geen daarvan uit hij beledigingen. Ook hij zal 26 mei optreden in Amsterdam. Gelijktijdig doet Emin Agalarov, de schatrijke schoonzoon van de president die zichzelf zanger noemt, tijdens het formele songfestival enkele intervalacts. Het is niet verbazend dat hij die avond mag optreden, want de vrouw van de president is leider van het organiserende comité.”

Het songfestival heeft in totaal een miljard euro gekost. Entreekaarten kosten 290 euro per stuk. Yusibov en enkele andere Azerbeidjaanse bannelingen in Amsterdam vermoeden dat het evenement niet is uitverkocht. Ze hebben geruchten gehoord dat ambtenaren onder druk worden gezet om van hun schamele loon peperdure kaartjes te kopen.

Donderdag 24 mei dienen drie Europarlementariërs een urgent resolution in. De bannelingen roepen Nederlandse politici en journalisten op ook na het songfestival alert te blijven op de ontwikkelingen Azerbeidzjan. Ze vrezen dat de repressie daar nog verder zal toenemen, zodra het land niet meer in de belangstelling staat.

Het alternatieve songfestival op 26 mei is georganiseerd door de Jonge Democraten, de Alfred Mozerstichting, de VVD, Amnesty International, IKV Pax Christi en het COC.

Foto: Thomas Hanses

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons