Achtergrond

Zeepaardjes Peru nog massaal gevangen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Het dagblad El Comercio meldde pasgeleden dat zo’n 25.000 zeepaardjes in beslag zijn genomen in een pakhuis nabij de internationale luchthaven van Lima. De eigenaar van het pakhuis was een Chinees die van plan was om ze via Hong Kong naar Japan te verzenden. En vorige week nog onderschepte de douane op Schiphol een lading zeepaardjes met bestemming China.

Uiterlijk
De vis heeft uiterlijk veel weg van een paardje en komt in vele vormen voor. De verschillende soorten variëren van van twee tot ruim dertig centimeter lengte. Ook kunnen ze, net als een kameleon, van kleur wijzigen. Het zwemmen gaat erg traag, en daarom zijn ze ook niet moeilijk te vangen.

Tussen 1990 en 2000 werden talloze zeepaardjes gevangen, gedroogd en geëxporteerd uit Mexico, Ecuador en Peru. Dit laatstgenoemde land verbood de handel in 2004 na een jaar waarin naar schatting 3 ton aan zeepaardjes was verkocht, zo’n 380.000 exemplaren. Ook is het sinds dat jaar verboden om ze in een aquarium te houden.   

In de wilde natuur kennen ze nauwelijks vijanden omdat ze graterig en slecht verteerbaar zijn. Toch worden ze in het Verre Oosten vaak gebruikt voor traditionele geneesmiddelen. Jaarlijks worden er meer dan 24 miljoen van deze diertjes gevangen voor onder andere lustopwekkende medicijnen. In Peru worden ze nog geregeld als sleutelhangen aan toeristen verkocht.

Hoe zeepaardjes aan hun vreemde vorm komen? Zie het filmpje hieronder.

Foto boven: Zeepaardjes (cc) Estherase

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons