Achtergrond

Yournalism: bepaal zelf het volgende verhaal

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De bedenkers van Yournalism willen met hun platform de onderzoeksjournalistiek weer laten functioneren zoals die, volgens hen, zou moeten. Namelijk dat je alleen betaalt voor verhalen die je interesseren, waarvan je het onderwerp zelf hebt bepaald en waar je bij het onderzoeksproces betrokken bent geweest door mee te denken met de journalist.

Hoe werkt het?
“Zie je iets gebeuren wat redacties niet zien, maar wat wel belicht moet worden? Vertel het ons”, zegt initiatiefnemer Sybren Kooistra. Op de website kun je jouw onderzoeksvoorstel indienen. Bezoekers van Yournalism stemmen een voorstel hoger of lager. Is het volgens de redactie haalbaar voor een journalistiek onderzoek? Dan wordt er via crowdfunding geld verzameld voor jouw voorstel. Na genoeg donaties gaat de redactie aan de slag met het onderzoek. Een journalist wordt aan het werk gezet en tijdens het onderzoeksproces kan je de journalist helpen door mee te denken.

Om genoeg animo te krijgen voor een voorstel, kan iedereen de crowdfunding-pagina delen. Van vijfhonderd mensen vijf euro is genoeg. Maar niet alle voorstellen zullen voldoende geld krijgen. Wat gebeurt er dan? “Dan kunnen we het onderzoek jammer genoeg niet uitvoeren. Het geld dat al gedoneerd is komt bij het voorstel dat op dat moment voorop staat. In de toekomst willen we de donateurs het geld teruggeven met de keuze om het in een ander voorstel te stoppen. Dit is nu technisch nog niet mogelijk”, vertelt Kooistra.

Degene die het onderwerp voorstelde aan Yournalism en alle donateurs worden vermeld bij het uiteindelijke artikel.

Onderzoeksvoorstellen
Journalistieke regels als objectiviteit, onafhankelijkheid, hoor en wederhoor zijn erg belangrijk voor Yournalism. Omdat ook wij als OneWorld ons hardmaken voor meer en betere informatie over onderbelichte onderwerpen, vinden wij dit een goed initiatief. Er staan inmiddels al een aantal onderzoeksvoorstellen op de site. Een selectie: 

  • Media & Cultuur: Wat is de staat van de Nederlandse journalistiek?
    Regionale én landelijke journalistieke redacties staan al jaren onder druk. In Brussel lopen niet meer dan een handjevol Nederlandse journalisten rond. Er is een slinkend budget voor lange onderzoeksverhalen. Waar schijnen journalisten geen licht meer op de zaak? Wordt er nog genoeg geïnvesteerd in onderzoeksjournalistiek?
     
  • Duurzaamheid & Innovatie: staan gemeenten voor de keuze tot schone of schadelijke straten?
    Vanaf 2015 is het voor gemeenten verboden om het bestrijdingsmiddel glyfosaat (bekend onder de merknaam Roundup) te gebruiken. Bij eerdere beperkende maatregelen tegen het middel lapten gemeenten deze regel aan hun laars. Welke gemeenten gebruiken Roundup en stellen hun burgers zodoende bloot aan mogelijk schadelijke effecten? Wat is het alternatief?
     
  • Duurzaamheid & Innovatie: schadebestrijding, plezierjacht of natuurontwikkeling: wat is de doorslaggevende stem in het wildbeheer?
    Het zal je niet zijn ontgaan: enkele weken geleden zijn acht wilde zwijntjes door de brandweer gered van de verdrinkingsdood. Eenmaal aan wal heeft een jachtopziener de dieren doodgeschoten. Maakt, met gedeelde belangen van boeren, jagers en particuliere grondeigenaren, een diervriendelijke aanpakvan faunabeheer (door Staatsbosbeheer c.s.) een eerlijke kans?

Wil jij dat deze onderwerpen tot op het bot uitgezocht worden? Ga dan naar Yournalism.nl. Heb je tips voor dat ene onderzoeksverhaal dat nog nergens te lezen is? Dan kun je natuurlijk ook de redactie van OneWorld tippen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons