Achtergrond

“You go girl!”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Vandaag werd de Kindervredesprijs aan de Pakistaanse Malala Yousafzai uitgereikt. Tijdens dit event van organisatie KidsRights werd één ding duidelijk: vooral de vrouwelijke sprekers wisten een diepe indruk achter te laten.

De Pakistaanse Malala Yousafzai (16) ontving de prijs van de Jemense Tawakkol Karman (34) in de Ridderzaal. Karman (foto: links) won in 2011 de Nobelprijs voor de Vrede omdat ze zich inzet voor vrouwenrechten, democratie en vrede. Ze was vereerd om de prijs te overhandigen aan de zestienjarige Malala (foto: rechts). “Als ik haar zie, zie ik geen kind. Ik zie een vrouw die mij vertrouwen geeft in de toekomst.”

De winnares van de Kindervredesprijs maakt zich sterk voor de educatie van meisjes. De aanslag op haar leven motiveerde haar alleen maar meer om zich in te zetten voor haar missie. “Ik was slechts één doelwit van hun kogels. Er zijn vele anderen, van wie wij de naam niet kennen. Het is voor hen dat we moeten doorgaan met deze campagne.”

Vreedzaam protest
Karman is net als Malala een boegbeeld voor vreedzaam protest. In Jemen heeft ze veel bijnamen, zoals ‘moeder van de revolutie’.  Ze heet ook ‘vrouw van de Arabische lente’, omdat ze tirannie en dictatuur verwerpt. Tot slot wordt ze ‘de ijzeren dame’ genoemd. Deze naam dankt ze waarschijnlijk aan de manier waarop ze met doodsbedreigingen omgaat. “Als ik bedreigd word, geeft dat me de kracht om nog harder te vechten voor gelijkheid in de wereld. Ik kijk naar mijn successen en toevoeging in de maatschappij, waardoor ik gefocust blijf op mijn missie en niet bang word van bedreigingen.” Karman opereert zonder anonimiteit en zonder bodyguards. “Ik kan niet met bodyguards leven, omdat ik vrij wil zijn. En als ik vermoord word, wil ik niet dat dat onbekend blijft. Ik wil weten wat we allemaal kunnen bereiken in één leven.”

De aanslag op Malala’s leven maakte het meisje beroemd, al was ze daarvoor ook al geen vreemde voor KidsRights. Ze werd in 2011 genomineerd voor de Kindervredesprijs, maar won niet. In dat jaar ging de Zuid-Afrikaanse Michaele Mycroft (toen 17) met de prijs naar huis. Michaele is ook bij deze uitreiking aanwezig. Ze is gehandicapt en zet zich in voor kinderen die dat ook zijn, door hen (elektrische) rolstoelen te bieden en ze trainingen te geven voor spraakproblemen. “De isolatie van kinderen moet stoppen. Dat kan alleen als de perceptie van mensen over gehandicapten of meisjes verandert. We zijn alleen mensen door de menselijkheid van anderen.”

Ook andere sprekers haalden deze onderwerpen aan, zoals premier Mark Rutte, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn en ABN Amro lid van de Raad van Bestuur Wietze Reehoorn.  Toch was het publiek in de Ridderzaal duidelijk het meest onder de indruk van de kracht van de drie jonge vrouwelijke sprekers. Als presentator van het evenement kon Charles Groenhuijsen het dan ook niet laten om tegen Malala te zeggen: “You go girl!”

Foto: KidsRights

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons