Achtergrond

Worstelrage leidt tot schooluitval Senegal

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Duizenden Senegalese jongens hebben hun schoolbestaan ingeruild voor een worstelcarrière. Ze hopen veel geld te verdienen. Het aantal jongens dat niet meer naar school gaat, neemt nog steeds toe. Anderen stoppen met hun laagbetaalde baan om zich volledig te richten op het worstelen.

Slechts een handvol worstelaars bereikt de top en hun carrière is vaak van korte duur. Eén worstelwedstrijd per jaar is voor sommige minder succesvolle topsporters geen uitzondering. Toch zijn bijna alle worstelaars gestopt met hun school of baan.

In een land waar 54 procent van de mensen onder de armoedegrens leeft, is de keuze misschien niet verwonderlijk. In het verleden worstelden mensen voor de eer, totdat er vanaf eind van de jaren ’90 grote bedragen in omgingen. Een worstelaar verdient nu tussen de 250.000 en 300.000 dollar voor een winnende wedstrijd.

De keuze om te worstelen heeft ook te maken met de populariteit van de sport. Reclamemakers, journalisten, politici, traditionele genezers en waarzeggers; veel mensen zijn geïnteresseerd in de sport en hopen er garen bij te spinnen. De traditionele genezers en waarzeggers verdienen misschien wel het meest; ze vragen hoge bedragen voor magische drankjes en amuletten om de overwinning te garanderen.

Manager Alione Saar van CNG, het bestuursorgaan van de worstelsport, adviseert worstelaars om rekening te houden met veranderende carrièreperspectieven, bijvoorbeeld na ziekte of een blessure. Hij weet dat een groot deel van worstelaars weinig kans heeft om miljoenen te verdienen.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons