Achtergrond

“WK 2014 kan financiële strop worden voor Brazilië”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Het Zuid-Amerikaanse land dreigt dezelfde fouten te maken als bij de organisatie van de Pan-Amerikaanse Spelen in 2007. Die kostten bijna drie keer meer dan wat aanvankelijk begroot was.

Door de achterstand met de voorbereidingen voor het WK versoepelt de regering de eisen in de aanbestedingsprocedures, en is het moeilijk om een juiste inschatting te maken van de kosten. Dat zegt Silvio Torres tegen IPS. Torres is volksvertegenwoordiger van de oppositiepartij PSDB, en voorzitter van de parlementscommissie die de financiering van het WK in 2014 in de gaten moet houden.

Vertraging
Meer dan de helft van de projecten om nieuwe stadions te bouwen of bestaande voetbaltempels te vernieuwen, heeft vertraging opgelopen. Ook de nodig geachte modernisering van luchthavens en andere infrastructuurwerken in de twaalf toernooisteden, loopt niet vlot. Het organiserend comité heeft zich ertoe verplicht alle stadions eind 2012 klaar te hebben.

Stadion Rio finale wk 2014 250-188
Foto (cc), Hoofdstadion Rio de Janeiro  

Private investeerders
In de verbeteringen aan stadions en infratsructuur wordt 4,5 miljard euro geïnvesteerd.
Een probleem is dat de organisatoren op private investeerders rekenden. Maar die zijn onzeker door de financiële crisis, en door de vraag of de grotere stadions na de wereldbeker wel rendabel zullen blijken.

Marcelo Damato, de uitgever van de Braziliaanse sportkrant Lance!, schat dat de wereldbeker de Braziliaanse overheid tussen de 10 en 25 miljard real (4,6 en 11,4 miljard euro) zal kosten. Hij vraagt zich af of Brazilië niet een te hoge prijs voor het toernooi betaalt, en of de voorbereidingen voor het WK wel de prioriteiten zijn die het land nodig heeft.
Het Braziliaanse ministerie van Sport en het organiserend comité weigeren voorlopig ieder commentaar. Hun topmensen zijn nu in Zuid-Afrika.

 

Foto boven (cc) Ethan Lindsey

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons